Evenimentul Zilei > Social > Vaticanul reacționează după ce Comisia Europeană a sugerat să nu mai folosim cuvântul Crăciun: „Este anularea dimensiunii creștine a Europei noastre”
Vaticanul reacționează după ce Comisia Europeană a sugerat să nu mai folosim cuvântul Crăciun: „Este anularea dimensiunii creștine a Europei noastre”

Vaticanul reacționează după ce Comisia Europeană a sugerat să nu mai folosim cuvântul Crăciun: „Este anularea dimensiunii creștine a Europei noastre”

Recomandările de comunicare propuse de Comisia Europeană, prin care se propune eliminarea unor formulări care au legătură cu religia, sunt contestate și de Vatican.

Autoritățile Bisericii Catolice au luat atitudine împotriva recomandărilor formulate de Comisia Europeană. Aceasta după ce autoritățile de la Bruxelles au recomandat creștinilor să nu mai folosească termenul de Crăciun, în comunicarea publică. Măsura ar urmări să evite ofensele aduse persoanelor de altă religie.

„Considerăm că preocuparea de a șterge orice discriminare este corectă. Este o cale de care am devenit mai conștienți și care în mod firesc trebuie transpusă în practică. Cu toate acestea, în opinia noastră, nu aceasta este modalitatea de a atinge un astfel de obiectiv. Pentru că până la urmă riscăm să distrugem, să anihilăm persoana, în două moduri.

Prima este diferențierea care caracterizează lumea noastră. Din păcate, tendința este de a omogeniza totul, neștiind să se respecte nici măcar diferențele de drept, care în mod firesc nu ar trebui să devină un motiv de conflict sau o sursă de discriminare. Ele trebuie integrate pentru a construi o umanitate deplină și integrală. Al doilea este uitarea a ceea ce este o realitate. Și cine merge împotriva realității se pune în pericol grav.

Apoi, este anularea rădăcinilor noastre, a dimensiunii creștine a Europei noastre, mai ales în ceea ce privește sărbătorile creștine. Desigur, știm că Europa își datorează existența și identitatea multor influențe, dar cu siguranță nu putem uita că una dintre influențele importante, dacă nu principala, a fost creștinismul însuși. Prin urmare, a distruge diferența și a distruge rădăcinile înseamnă tocmai a distruge persoana”, se arată într-un mesaj transmis de Vatican.

sursa foto. EVZ

Biserica Ortodoxă a contestat ghidul de la Bruxelles

Biserica Ortodoxă Română, prin purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, contest aceste recomandări. În opinia sa, instituirea unor reguli de acest fel va avea drept consecință compromiterea morală a inițiatorilor. Declarațiile sale vin în contextul în care la nivelul Comisiei Europene a fost emis un set de recomandări de comunicare publică.

Păsăreasca ideologică din care sunt izgonite cuvinte pe al căror conținut s-a fondat Europa și chiar Uniunea Europeană însăși nu va fi niciodată vorbită și înțeleasă în țările care au trecut timp de decenii prin suferința atroce provocată de ideologia anticreștină și antiumană a socialismului.

Europa reală este și va rămâne Europa creștină, multiculturală, desigur, întrucât aceasta este natura ei profundă, cristalizată definitiv în istorie. Lupta ideologilor cu realitatea are mereu același plictisitor rezultat: compromiterea morală a celor ce încearcă utopic falsificarea realității”, a declarat Vasile Bănescu.

Regulile de comunicare propuse de Comisia Europeană

Comisia Europeană a emis un set de recomandări de comunicare publică care ar trebui să protejeze anumite sensibilități ale cetățenilor săi. Se propune eliminarea formulelor de adresare care fac referire la „sex, etnie, rasă, religie, dizabilități și orientare sexuală”. Astfel, apelativele „Miss, Mrs” (domnişoară sau doamnă) vor fi înlocuite cu genericul „Ms”.

De asemenea se recomandă ca, în orice conținut comunicativ, să nu se folosească nume proprii specificce unei anumite religii. Referirile cu privire la evenimntele religioase vor trebui să evite nominalizările cu conotații religioase precum Crăciunul. Se va prefera formularea generică „sărbători”.

Se pare că, în urma protestelor în lanț împotriva noilor reguli, Comisia Europeană a decis să retragă acest ghid de recomandări.