Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Crin Antonescu și Victor Ponta față-n față cu șansa vieții lor
ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Crin Antonescu și Victor Ponta față-n față cu șansa vieții lor

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Crin Antonescu și Victor Ponta față-n față cu șansa vieții lor

„Orizontul politic se limpezeşte. Budgetele s-au votat. Pentru fiecare tagmă de patrioţi s-a prevăzut o rubrică grasă, după clasă. Adevăraţilor patrioţi, celor calzi, li s-a înmulţit leafa. Celor mai reci li s-au menţinut cifrele cele din trecut. Celor bănuiţi ca duşmani ai principiilor republicane li s-a făcut un scăzămînt de 50 la sută. Iar cei opozanţi pe faţă au fost trecuţi la iconomii.“

Aşa debutează o tabletă satirică, semnată de Caragiale în Bobîrnacul din 28 februarie – 31 martie 1879, prin aceasta marele ironist înţelegînd continuarea mai avîntată a mişmaşurilor cu averea ţării.
Noi însă ne vom mulţumi cu prima propoziţie, Orizontul politic se limpezește, căreia îi  vom acorda, cu de la noi putere, o notă serioasă, pentru a caracteriza întămplările din ultimul timp  de pe scena noastră politică.
Da, orizontul politic se limpezeşte.
Şi cînd spun asta mă refer nu numai la revenirea  scenei româneşti pînă la orizontală, după nenorocita hîire  adusă de scrutinul din 9 decembrie 2012:
O Putere – USL – cu o majoritate incredibil de mare, faţă-n faţă cu o Opoziţie fărîmițată, de piperniceala duioasă a unui pui abia ieşit din găoace. E drept, ciubotele uriaşului USL călcau atent pe lîngă Opoziţie, dar nu din teamă c-ar putea s-o supere, ci din teamă c-ar putea s-o calce și s-o strivească.
Limpezirea orizontului politic se referă şi la raportul Putere-Opoziţie din punctul de vedere al Programului politic.
USL a fost o Coaliţie alcătuită dintr-un partid de Stînga (PSD) şi unul de Dreapta (PNL). Oricît de fascinat ar fi Victor Ponta de Tony Blair, lumea de azi n-a ajuns la dispariţia graniţelor nu numai între ţări, dar şi între partide politice. Fireşte, un partid de Stînga poate şterpeli de la unul de Dreapta anumite măsuri şi invers. Concubinajul la Guvernare între un Partid de Dreapta şi unul de Stînga e echivalentul fierului de lemn. Prin urmare el e condamnat să dea faliment la un moment dat.
Pe vremea amiciţiei lor eminamente demagogice, Victor Ponta şi Crin Antonescu puneau votul din 9 decembrie 2012 pe seama esenţei anti-Băsescu a Coaliţiei numite USL. Da, într-adevăr, votul de la 9 decembrie 2012 a fost şi – dacă nu mai ales – un vot anti-Băsescu. Nimeni nu s-a întrebat ce a văzut electoratul USL în Traian Băsescu drept motiv de ostilitate prin vot.
Dincolo de uzura celor opt  ani de mandat, de anumite note ale personalităţii, Traian Băsescu a fost şi este antipatizat de către electoratul USL ca întruchipînd Politicianul de Dreapta. Deşi în cei opt ani de mandat prezidenţial, la Guvernare a fost şi PNL, electoratul USL i-a identificat drept un regim de Dreapta.
Tăierile de salarii şi pensii, restructurarea statului, reducerea cheltuielilor bugetare, au fost identificate cu persoana lui Traian Băsescu în ipostaza asumată de Girant al unui regim de Dreapta.
Putem spune astfel că la 9 decembrie 2012 a intrat în funcţiune un soi de rotativă guvernamentală impusă nu de Carol I, ca pe vremuri, ci de electorat.
După aproape un deceniu de regim de Dreapta, românii au simţit nevoia să voteze un regim de Stînga.
Votul primit de Coaliţia PSD-PNL a fost unul de Stînga.
În aceste condiţii, PSD a impus prin Victor Ponta o serie de măsuri de Stînga sub presiunea electoratului USL, dominat de electoratul PSD.
Grija de a păstra Coaliţia a făcut ca, în practică, Programul Guvernului Ponta să fie unul de Hăis-Cea. Măsuri pe jumătate de Stînga sau pe jumătate de Dreapta s-au alăturat absenței de măsuri pentru a defini o guvernare catastrofală. Contrar basmelor spuse de Traian Băsescu pe la televiziuni, USL s-a rupt în chip legic și nu pentru că și – au spus cuvîntul vanitățile ieftine ale celor doi lideri. Opoziţia de Dreapta nu se putea dezlănţui împotriva Guvernului, deoarece în Coaliţia USL era şi un partid de Drapta, mare bun cu PDL.
Acum, prin trecerea PNL în Opoziţie, Orizontul politic se limpezeşte în chip benefic.
Rămas la Guvernare, PSD (USD e o glumă bună!), îşi poate aplica, în fine, programul de Stînga.
Dacă n-o va face, sub puterea semidoctismului lui Victor Ponta, obsedat şi de politici liberale, PSD-ul îşi va pierde în chip dramatic electoratul.
PNL, intrat în Opoziţie, îşi va putea manifesta plenar Programul de Dreapta.
Dar nu numai atît.
De mai mult timp legate ombilical, PSD şi PNL se pot, în fine, manifesta ca entităţi diferite.
Liderii celor două partide au acum, în fine, posibilitatea de a dovedi că sînt buni politicieni. Ca premier, Victor Ponta nu mai poate invoca dificultăţile născute din Guvernarea de Coaliţie. Va fi premier total, care nu va mai trebui să-l întrebe pe Crin Antonescu dacă are voie sau nu să ia o măsură, să spună ceva.
La rîndu-i, Crin Antonescu se va elibera de constrîngerile Coaliţiei de Guvernare.
Dacă judecăm după primele zile de după rupere, amîndoi liderii s-au descuecat de minune. Vcitor Ponta a reușit să alcătuiască o majoritate confortabilă, surmontînd obstacolul întruchipat  de pretențiile UDMR. Cel puțin ca imagine, noul Guvern Ponta n-arată rău. Crin Antonescu a făcut  față cu brio cutremurului încercat de orice partid după plecarea de la Putere. În chestiunea constituționalității Guvernului, a evita cu brio capcana întinsă de Traian Băsescu.
Suntem însă la început. Pe cei doi lideri îi așteaptă încercări și mai grozave.
Oricît ar părea de ciudat, noi nu avem pînă acum imaginea adevăratului potenţial al celor doi lideri.
Orizontul politic limpezit ne va da posibilitatea de a vedea ce-i de capul lor.
CITIȚI ȘI

 • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. În Criza din Crimeea, naționalismul ucrainean – unul dintre cele mai tembele din Europa de azi – chiar n-are nici o vină?!
 • ROMÂNIA LUI CRISTOIU: Victor Ponta caută un alt partid de pus în pieptul PSD, cum a fost PNL
 • ROMÂNIA LUI CRISTOIU: Victor Ponta i-a zis lui C. P. Tăriceanu că-i dă un post în Guvern numai dacă-i face rost de ceva trădători
 • ROMÂNIA LUI CRISTOIU: Prin unul dintre acele evenimente zise în Istoria poporului român drept expresia norocului chior, democrația din România fost salvată!
 • ROMÂNIA LUI CRISTOIU: Ultima Cuvîntare a lui Victor Ponta pe post de Nicolae Ceaușescu al USL
 • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. USL – o Coaliție Măreață a cărei soartă stă într-un fleac: acceptarea lui Iohannis de către Victor Ponta
 • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Descinși la București din feudele lor, baronii PSD au încuviințat ruperea USL
 • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Victor Ponta o apără pe Mariana Cîmpeanu din PNL ca pe un penal din PSD
 • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Să nu ne smiorcăim cu Crin Antonescu!
 • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Cum vrea să stea pe sîrmă Crin Antonescu fie și în patru labe
 • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. PNL abia aşteaptă să fie călcat în picioare de PSD!
 • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Cum a eșuat Traian Băsescu în încercarea de a redeveni Președintele României
 • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Dacă USL va supraviețui Crizei, PSD și PNL vor folosi guvernarea pentru a se cotonogi reciproc