Nu mă miră:
1) Politica externă a României nu se numără printre preocupările cititorilor şi telespectatorilor şi, în consecinţă, declanşarea unui Război mondial ar trece nebăgată în seamă la noi dacă evenimentul s-ar suprapune cu o revenire a Biancăi Drăguşanu în patul conjugal.
2) Şeful Statului n-a apelat la nici o vorbă mai tare sau pitorească despre cineva din România şi, prin urmare, fătucelor din presă nu li s-a oferit ocazia de a-l contacta pe respectivul pentru a-i cere să-l înjure pe Traian Băsescu în replică.
Poate în cazul altor discursuri de acest gen ţinute de Traian Băsescu n-ar fi fost cine ştie ce grozăvie neluatul în seamă de către presă.
În cazul celui de miercuri, 15 ianuarie 2014, presa era obligată să semnaleze măcar un moment al acestuia, dat fiind că el anunţă posibile evenimente care să ţină televiziunile dintr-un Breaking news într-altul.
Referindu-se la Republica Moldova, aflată într-un moment de răscruce al Istoriei sale, cînd va trebui să opteze între Est şi Vest, Traian Băsescu a zis:
„Deci, vorbim toţi de suveranitate şi independenţă, ştim că butoanele din Transnistria şi din Găgăuzia nu sunt la Chişinău şi nu vrem să prevenim o întoarcere din drum sau nu găsim încă mijloacele să prevenim o întoarcere din drum a Republicii Moldova. Nu este în discurs, dar nu pot să nu fiu sincer cu dvs: România nu va putea rămâne impasibilă politic, repet, politic, în cazul în care din Transnistria sau din zona găgăuză vor porni provocări care să aducă Republica Moldova în riscul de a-şi întrerupe drumul către UE. Şi vom face o ofertă politică Republicii Moldova, dacă nu se reuşeşte asigurarea securităţii şi suveranităţii acestei ţări, care este o ţară europeană, este parte a Europei, şi nu a Uniunii Euroasiatice“.
Fără cîteva precizări, acest pasaj nu-şi mărturiseşte spectaculoasa importanţă pentru perioada care urmează.
La ce se referă Traian Băsescu?
Ne răspunde o ştire difuzată tot miercuri de Radio România Actualităţi:
„Partidul Comuniştilor cheamă populaţia din unitatea teritorială autonomă Găgăuzia să participe la referendumul programat să aibă loc la 2 februarie şi să se pronunţe pentru aderarea Republicii Moldova la uniunea vamală Rusia – Belarus – Kazahstan. (…)
Aşadar, prin mijlocirea Partidului Comuniştilor, Moscova pune la cale un scenariu de o deosebită gravitate.
O parte componentă a Republicii Moldova urmează să voteze prin Referendum intrarea în Alianţa condusă de Moscova, în timp ce ţara a decis să intre în Uniunea Europeană.
E ca şi cum la noi, o regiune, să-i zicem, Covasna, ameninţă că organizează un Referendum prin care vrea să iasă din Uniunea Europeană.
Acestei provocări, România urmează să-i răspundă – susţine Traian Băsescu – printr-o soluţie politică oferită Republicii Moldova.
În ce constă asta?
Propunerea de a se uni cu România?
Discursul lui Traian Băsescu nu ne-a dat un răspuns.
Nici nu ştim sigur dacă există unul, dată fiind secretomania  în această chestiune.
Ce ştim sigur e că pasajul din Discurs, rostit în afara textului scris ( nu întîmplător) are menirea unui semnal  dat Moscovei pentru ca aceasta să se astîmpere.
Nu e însă un semnal dat de biata Românie, ci un semnal dat de America.
În iresponsabilitatea sa voioasă, pentru a scăpa de întrebările sîcîitoare iscate de dispariţia sa  cinci zile din ţară, Victor Ponta a vorbit de o chestiune ultrasecretă, pentru care ar fi venit Victoria Nuland la Bucureşti.
Chestiune care s-a discutat şi în CSAT.
E vorba, oare, de mandatul dat României, ţară aliată a Americii, de a ridica tonul la Moscova, aşa cum a făcut-o Traian Băsescu în Discurs?
N.B. Cu aceeași surprindere constat c-a fost neglijată inițiativa lui Traian Băsescu de merge la Bruxelles pentru a discuta intrarea României în Schengen. Nu e o acțiune electorală sau, mă rog, nu numai electorală. Traian Băsescu a ținut să atragă atenția oficialilor  că ținerea României pe la uși, adăugată, măsurilor discriminatorii față de lucrătorii români în unele țări occidentale, riscă să adîncească în România neîncrederea în Occident, ajutînd astfel forțelor propagandistice anti-occidentale din țară să-și facă jocul.
CITIȚI ȘI

  • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Crin Antonescu – soldatul credincios al PSD
  • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. O iluzie primejdioasă: Dracul USL nu-i chiar atît de negru!
  • România Lui Cristoiu. Victor Ponta sau dispreţul PSD-ist faţă de opinia publică
  • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Pupat doi – Traian Băsescu şi Victor Ponta – Piaţa endependenţi la Cotroceni
  • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. PSD şi PNL n-au pornit Războiul. Doar se înarmează în vederea Războiului
  • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. PDL – marele perdant al recentei Crize politice
  • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. În sfîrșit, Victor Ponta s-a demascat!
  • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. M-am ars! Am scris că Traian Băsescu avea un fir de aţă pe cracul pantalonului!
  • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Victor Ponta învins de Coaliția Traian Băsescu – Transportatori

Te-ar putea interesa și: