România decisă să fie alături de Ucraina. Parlamentul va adopta o declarație politică de susține a independenței statului vecin

România decisă să fie alături de Ucraina. Parlamentul va adopta o declarație politică de susține a independenței statului vecin Sursa foto: Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor / Facebook

România se implică din ce în ce mai mult în conflictul dintre Rusia și Ucraina. După ce președintele Klaus Iohannis a anunțat un summit organizat la Varșovia vineri, 25 februarie, Senatul și Camera Deputaților anunță o reuniune pentru a susține independența Ucrainei.

Vladimir Putin a recunoscut independența Donețkului și Luganskului, regiuni considerate ale Ucrainei. Această decizie a stârnit un val de revolte în rândul liderilor europeni, care susțin că este o încălcare gravă a drepturilor fundamentale internaționale.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat oficial faptul că România va fi de partea Ucrainei în acest conflict. Mai mult decât atât, Senatul și Camera Deputaților au stabilit o reuniune pe data de 1 martie, când vor adopta o declarație politică de susține a independenței Ucrainei. Întâlnirea va avea loc la ora 12:00, iar pe ordinea de zi este inclusă „adoptarea de către Parlament a unei declaraţii politice de susţinere a integrităţii teritoriale, suveranităţii şi independenţei Ucrainei”.

Decizia cu privire la adoptarea declarației politice de susține a independenței Ucrainei a fost luată marți, de Birourile permanente reunite ale celor două Camere.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Propunem Birourilor permanente să includă în perioada următoare pe agenda unei reuniuni comune a celor două Camere ale Parlamentului un punct distinct privind adoptarea unei declaraţii politice”, se arată în memorandumul intern semnat de preşedinţii comisiilor parlamentare pentru politică externă.

Audierea lui Bogdan Aurescu a dus la decizia adoptării unei declarații politice de susține a independenței Ucrainei

Securitatea națională este unul dintre cele mai dezbătute subiecte din ultima perioadă. Pe 16 februarie, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a fost audiat de către Comisiile pentru politică externă ale Parlamentului  pe tema provocărilor de securitate din bazinul lărgit al Mării Negre. În urma acestei audieri s-a decis adoptarea unei declarații politice a Parlamentului României care să susțină integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei.

„În urma audierii s-a degajat consensul la nivelul structurilor de specialitate ale Parlamentului şi, respectiv, reprezentantul Guvernului privind oportunitatea adoptării, în perioada următoare, a unei declaraţii politice a Parlamentului României care să exprime susţinerea statului român pentru integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei”, se arată în memorandumul aprobat marţi.

Potrivit documentului, comisiile de politică externă „s-au raliat, inclusiv în baza avizului favorabil al MAE, textului declaraţiei politice promovate pe aceeaşi temă de structurile parlamentare de specialitate ale Congresului SUA şi, respectiv Parlamentului European”.