România decisă să fie alături de Ucraina. Parlamentul va adopta o declarație politică de susține a independenței statului vecin
- Ramona Rotaru
- 23 februarie 2022, 06:15
România se implică din ce în ce mai mult în conflictul dintre Rusia și Ucraina. După ce președintele Klaus Iohannis a anunțat un summit organizat la Varșovia vineri, 25 februarie, Senatul și Camera Deputaților anunță o reuniune pentru a susține independența Ucrainei.
Vladimir Putin a recunoscut independența Donețkului și Luganskului, regiuni considerate ale Ucrainei. Această decizie a stârnit un val de revolte în rândul liderilor europeni, care susțin că este o încălcare gravă a drepturilor fundamentale internaționale.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat oficial faptul că România va fi de partea Ucrainei în acest conflict. Mai mult decât atât, Senatul și Camera Deputaților au stabilit o reuniune pe data de 1 martie, când vor adopta o declarație politică de susține a independenței Ucrainei. Întâlnirea va avea loc la ora 12:00, iar pe ordinea de zi este inclusă „adoptarea de către Parlament a unei declaraţii politice de susţinere a integrităţii teritoriale, suveranităţii şi independenţei Ucrainei”.
Decizia cu privire la adoptarea declarației politice de susține a independenței Ucrainei a fost luată marți, de Birourile permanente reunite ale celor două Camere.
„Propunem Birourilor permanente să includă în perioada următoare pe agenda unei reuniuni comune a celor două Camere ale Parlamentului un punct distinct privind adoptarea unei declaraţii politice”, se arată în memorandumul intern semnat de preşedinţii comisiilor parlamentare pentru politică externă.
Audierea lui Bogdan Aurescu a dus la decizia adoptării unei declarații politice de susține a independenței Ucrainei
Securitatea națională este unul dintre cele mai dezbătute subiecte din ultima perioadă. Pe 16 februarie, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a fost audiat de către Comisiile pentru politică externă ale Parlamentului pe tema provocărilor de securitate din bazinul lărgit al Mării Negre. În urma acestei audieri s-a decis adoptarea unei declarații politice a Parlamentului României care să susțină integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei.
„În urma audierii s-a degajat consensul la nivelul structurilor de specialitate ale Parlamentului şi, respectiv, reprezentantul Guvernului privind oportunitatea adoptării, în perioada următoare, a unei declaraţii politice a Parlamentului României care să exprime susţinerea statului român pentru integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei”, se arată în memorandumul aprobat marţi.
Potrivit documentului, comisiile de politică externă „s-au raliat, inclusiv în baza avizului favorabil al MAE, textului declaraţiei politice promovate pe aceeaşi temă de structurile parlamentare de specialitate ale Congresului SUA şi, respectiv Parlamentului European”.