„Nu ne este frică”: Tancuri blindate de ultimă generație în Luhansk și Donețk! Decizii fără precedent luate de Putin
- Sabina Popescu
- 22 februarie 2022, 17:31
În urma deciziei de luni a președintelui Vladimir Putin de a recunoaște Republicile Populare Luhansk și Doneț din sud-estul Ucrainei drept state independente, armata rusă a primit ordin de a intra în regiunile separatiste. Hotărârea de a trimite trupe militare în cele două teritorii pentru a îndeplini „sarcini de menținere a păcii” este privită de Ucraina și alți aliați occidentali drept un demers de ocupație și va declanșa, probabil, sancțiuni dure și un răspuns militar din partea autorităților ucrainene - cu atât mai mult cu cât blindatele trimise de Vladimir Putin în cele două regiuni separatiste sunt, de fapt, tancuri de ultimă generație.
Desfășurarea de trupe militare din Republicile Populare Luhansk și Donețk a fost dezvăluită în textul a două documente de tratat pe care Vladimir Putin le-a semnat marți, 22 februarie, cu liderii republicilor separatiste.
Cel de-al treilea articol al tratatelor prevedea „punerea în aplicare a funcțiilor de menținere a păcii de către forțele armate ale Federației Ruse” în Republicile Populare Luhansk și Donețk, pe care Ucraina și cea mai mare parte a lumii le consideră teritoriul său suveran.
Vehicule blindate de ultimă generație în Donețk
Luni, oficialii ucraineni au transmis că este posibil ca trupele ruse să fi intrat deja pe teritoriul separatist. În trecerea dinspre ziua de luni spre marți, presa internațională a scris despre un raport SUA care indică faptul că militarii ruși au pătruns deja în cele două regiuni.
Oficialii au declarat că localnicii din orașul Makiivka, situat la 15 km vest de Donețk, controlat de rebeli, au văzut ceea ce păreau a fi vehicule blindate rusești în mișcare.
O sursă - care a acceptat să vorbească doar sub protecția anonimatului - a declarat că „un convoi uriaș de vehicule blindate rusești de transport de trupe și alte echipamente se deplasează de o oră și jumătate”.
Tancurile blindate ar fi de ultimă generație. Acestea au fost surprinse îndreptându-se spre nord, spre orașul Yasynuvata, tot în regiunea Donestk.
O înregistrare video publicată de Ucraina pare să arate o coloană de vehicule militare care se deplasează în convoi de-a lungul unui drum, relatează The Guardian.
Oficialii au declarat că nu se poate spune dacă trupele aparțineau armatei regulate rusești sau erau din unitățile separatiste controlate de Rusia.
„Nu ne este frică”
Într-un discurs televizat, marți dimineață devreme, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a acuzat Rusia că a distrus negocierile de pace și a exclus să facă orice concesii teritoriale. Zelensky a declarat că Ucraina este angajată în favoarea păcii și a diplomației și că așteaptă pași „clari și eficienți” din partea aliaților săi. „Nu ne este frică”, a spus șeful de stat ucrainean.
Decizia de a trimite trupe militare a fost dezvăluită la câteva ore după ce Putin a declarat că va recunoaște teritoriile controlate de Rusia în sud-estul Ucrainei ca state independente, într-o decizie crucială care ar putea anula un acord de pace existent.
Independența Luhansk și Donețk
Vladimir Putin a anunțat decizia într-un discurs televizat marcat de furia viscerală a liderului rus față de o țară pe care a numit-o „națiune-frate”.
„Cei care au urmat calea violenței, a vărsării de sânge și a anarhiei nu au recunoscut și nu recunosc nicio altă soluție la problema Donbas în afară de cea militară”, a spus Putin. „Prin urmare, cred că este necesar să luăm o decizie îndelung așteptată pentru a recunoaște imediat independența și suveranitatea Donețk și Luhansk” - statele proxi-rusești din estul Ucrainei.
Televiziunea de stat a difuzat apoi o scurtă înregistrare video care îl arată pe Vladimir Putin semnând un ordin prezidențial de recunoaștere a celor două state susținute de Rusia. Liderii separatiști au fost, de asemenea, prezenți.
O invazie la scară largă a țării rămâne posibilă, cu cei aproximativ 190.000 de soldați pe care Rusia i-a adunat în apropierea granițelor Ucrainei.
Cu toate acestea, potrivit Ministerului de Externe de la Moscova, înființarea unor baze militare rusești în estul Ucrainei nu este în prezent în discuție.
Siria și-a declarat sprijinul pentru Rusia
Între timp, ministrul sirian de externe, Faisal al-Mikdad, și-a declarat sprijinul față de Rusia. În cadrul unei întâlniri care a avut loc marți la Moscova, el a declarat că va coopera cu Rusia, potrivit Der Spiegel.
Rusia este cel mai important aliat al guvernului în Siria, devastată de războiul civil.