Joe Biden acceptă să se întâlnească cu Vladimir Putin, cu o singură condiție: Rusia trebuie să renunțe să atace Ucraina

Joe Biden acceptă să se întâlnească cu Vladimir Putin, cu o singură condiție: Rusia trebuie să renunțe să atace UcrainaSursa: Palinchak | Dreamstime.com

Deși Statele Unite ale Americii au avertizat în privința unei iminente invazii rusești în Ucraina, președintele Joe Biden a accepta în principiu să se întâlnească cu omologul său rus, Vladimir Putin, dacă Rusia renunță la un eventual atac asupra vecinei sale mai mici, relatează The Wall Street Journal.

Decizia președintelui Joe Biden a survenit în urma unei discuții cu președintele francez, Emmanuel Macron, care a avut un șir de convorbiri telefonice căutând să găsească o soluționare diplomatică a crizei.

În timpul convorbirii avute cu omologul său american, Macron a propus o întâlnire la nivel înalt între președinții Biden și Vladimir Putin, după care ar urma o reuniune cu alte guverne pe probleme de securitate și pe tema stabilității strategice din Europa, după cum relevă o declarație a biroului său prezidențial. Potrivit declarației biroului de presă al lui Macron, în principiu, Biden și Putin au acceptat o asemenea întrevedere.

Casa Albă a confirmat că președintele Biden a acceptat în principiu să se întâlnească cu președintele Putin în cazul în care Rusia nu invadează Ucraina.

„Suntem întotdeauna deschiși diplomației”, a arătat într-o declarație secretara de presă, Jen Psaki. „Suntem totodată gata să impunem sancțiuni rapide și extrem de dure dacă Rusia optează în schimb pentru un război. Or, în prezent, Rusia pare să își continue pregătirile în vederea unui atac total asupra Ucrainei, care ar putea avea loc cât de curând”.

Un alt oficial de la Casa Albă a subliniat că întâlnirea nu va avea loc decât dacă Rusia nu invadează Ucraina, iar mai întâi va trebui programată o întrevedere între secretarul de stat american, Antony Blinken, și omologul său rus, ministrul de externe Serghei Lavrov. Oficialul a precizat că data și formatul unei asemenea întrevederi urmează să fie hotărâte, el calificând evenimentul drept „absolut teoretic”. Potrivit oficialului Casei Albe, problema va fi aprofundată mai mult de Blinken și de Lavrov în cazul în care invazia nu va începe înaintea întâlnirii celor doi.

Anterior, Belarus a anunțat că Rusia își va prelungi manevrele cu această țară în apropierea frontierelor Ucrainei, la ele urmând să participe aproximativ 30000 de soldați. Manevrele ar fi urmat să se încheie la sfârșitul săptămânii, dar, duminică, Belarus a anunțat că ele vor continua pentru o perioadă nedefinită după ce forțele sprijinite de ruși au acuzat Ucraina că a lansat un atac cu obuze asupra civililor din regiunea aflată sub controlul lor. Oficialii occidentali au susținut afirmațiile Kievului, potrivit cărora asemenea acuzații se înscriu în cadrul unor false operațiuni menite să justifice un atac coordonat de ruși.

Evenimentele diplomatice de duminică au dat de înțeles că s-ar putea ca Putin să renunțe la un război, cel puțin în viitorul apropiat, el căutând să ajungă totuși la un compromis în privința crizei. „Putin tocmai a deschis un nou capitol”, a declarat Oleksandr Daniliuk, fost consilier ucrainean pentru probleme de securitate. „Este un respiro care îi permite lui Putin să se reorienteze și să se mai gândească înainte de a face noi pași În ceea ce îl privește, un război este imprevizibil – nu se știe niciodată. Este ușor să pornești un război, dar nu poți ști niciodată cum se va termina”.

Duminică, președintele Biden a condus o ședință a Consiliului de Securitate Națională pentru a discuta despre comasarea de forțe rusești la frontierele Ucrainei. /.../

Tot duminică, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, Dmitro Lutsiuk, a spus că, în decurs de 24 de ore, s-au înregistrat 20 de atacuri de artilerie ale forțelor coordonate de ruși și că un militar a fost rănit, fiind internat în spital cu răni provocate de un șrapnel Lutsiuk a mai apus că, începând de sâmbătă, peste 860 de localnici din republicile separatiste au trecut linia de armistițiu.

În afara manevrelor din Belarus, Rusia a efectuat manevre de amploare în Marea Neagră și în Marea de Azov, cu participarea unui mare număr de vase din flotele rusești de la Marea Baltică, Marea Neagră și Marea Nordului.

Anterior, Rusia declarase că manevrele navale se vor încheia sâmbătă noaptea. Dar, deși vasele și ambarcațiunile însoțitoare au ieșit din perimetrul manevrelor propriu-zise, ele rămân în zonă.

„Manevrele ar fi trebuit să se termine noaptea trecută”, a declarat Andrii Rijenko, un căpitan de marină în retragere aflat acum la Centrul pentru Strategii de Apărare, o instituție din Kiev. „Dar nu sunt semne că s-ar retrage. Îngrijorarea noastră este legată mai ales de vasele-amfibie.

În cursul acestei luni, Rusia a anunțat că manevrele navale de pe coasta Crimeii vor continua până pe 11 martie, potrivit Rador.