Uniunea Europeană, prinsă între determinarea SUA și alianța Rusiei cu China

Uniunea Europeană, prinsă între determinarea SUA și alianța Rusiei cu China Sursa foto: Giampaolo Squarcina | Dreamstime.com

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, susține că „este foarte greu să negociezi un acord cu cei care sunt mai înclinați spre conflict”. Conferința de Securitate de la München reprezintă o dovadă concretă a faptului că harta strategică globală se schimbă rapid, relatează ABC.

Reprezentantul pentru politica externă al Uniunii Europene, Josep Borrell, a vorbit despre „manifestul revizionist” propus de Rusia și China și care ar servi drept fundal războiului pe care Putin pare hotărât să-l ducă în Ucraina.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a referit la o „nouă normalitate în care pacea în Europa nu este garantată”, iar președintele Consiliului European, Charles Michel, a recunoscut că „nu putem întinde ramura de măslin pentru totdeauna, în timp ce Rusia efectuează teste de rachete și continuă să concentreze trupele la granița cu Ucraina”.

Niciodată în istoria forumului nu s-a vorbit astfel despre un conflict armat pe continentul european.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ursula von der Leyen a dat cărțile pe față

Cert este că a devenit clară și o diferență care marchează noi reguli de joc, diferite de cele care au guvernat încă de la al Doilea Război Mondial. Europa și-a bazat securitatea pe podul transatlantic și pe NATO, care își pierde fermitatea. Nu pentru că angajamentul american a scăzut, ci pentru că Washingtonul are acum o altă prioritate pentru organizarea mișcărilor sale: Pacificul.

Ca putere emergentă, China obligă Washingtonul să îşi regândească perspectiva de ansamblu, iar diplomații săi sunt convinși că „pacea nu poate fi aleasă cu orice preț”, o întorsătură care copleșește UE, concentrată pe canale diplomatice și pe sancțiuni. Statele Unite au spus clar, prin intermediul vicepreședintei lor, Kamala Harris, că acestea „nu vor fi suficiente”.

„Este foarte greu să negociezi un acord cu cineva care este mai înclinat spre conflict”, a recunoscut președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Statele europene ridică din umeri

„Aproape toți participanții (la Conferința de Securitate - n.r.) se așteaptă la o invazie rusă a Ucrainei în zilele următoare”, a conchis Ian Bremmer, președintele renumitului think tank geopolitic Eurasia Group, rezumând starea de spirit de la München.

„Îmi pare rău să spun că amploarea planului pe care îl vedem este ceva care ar putea fi într-adevăr cel mai mare război din Europa de după 1945”, a mai recunoscut premierul britanic Boris Johnson pe coridoarele Conferinței de Securitate. „Totul indică faptul că planul a început deja într-un fel”.

Rusia și China „fac multe lucruri împreună”

Mulți participanți la conferință s-au străduit să sublinieze că acesta nu este doar un posibil conflict militar între două state, ci că semnificația agresiunii ruse merge mult mai departe.

„La treizeci de ani de la încheierea Războiului Rece, ne confruntăm cu un efort hotărât de redefinire a ordinii internaționale”, a spus Borrell, referitor la sfera operațiunii. El a amintit, de asemenea, că Rusia și China „fac multe lucruri împreună” și că ambele puteri sunt foarte interesate să evite revoluțiile democratice din vecinătatea lor.

„Ei vorbesc despre multilateralism, dar fac din politica puterii piatra de temelie a politicii lor internaționale și trebuie să luptăm împotriva acestei mișcări”, a spus Borrell.

Putin, sprijinit în chestiunea extinderii NATO

Adevărul este că, la München, China a susținut doar parțial Moscova.

Ministrul de Externe Wang Yi a subliniat că „suveranitatea, independența și integritatea teritorială a tuturor țărilor, inclusiv a Ucrainei, trebuie protejate și respectate”.

Totuşi, Wang l-a sprijinit în mod expres pe Putin când acesta s-a pronunțat împotriva extinderii NATO spre est, potrivit Rador.