România consumnă de 5 ori mai puţin peşte decât ţările UE
- Andrei Niculae
- 19 octombrie 2014, 17:47
Românii ajung să consume anual între 4 şi 4,5 kilograme de peşte, adică de cinci ori mai puţin decât media înregistrată în ţările Uniunii Europene. Importurile de peşte reprezintă mai mult de 80% din consum, declară Gheorghe Văcaru, consilier în cadrul Autorităţii de Management pentur Programul Operaţional de Pescuit din cadrul Ministerului Agriculturii
"Consumul de peşte în România înainte de 1989 era de 6-8 kilograme pe locuitor şi pe an, însă, după 10 ani de la revoluţie, consumul a scăzut la două kilograme pentru că românii au simţit o destindere faţă de alte produse. Însă, în ultimii 3-4 ani, consumul de peşte a variat între 3, 4 chiar 4,5 kilograme pe locuitor şi pe an, dar importurile reprezintă peste 80%. Numai anul trecut importurile au reprezentat 87% din consum", a spus Gheorghe Văcaru.
Norvegia este ţara din care românii importă cel mai mult peşte, fiind urmată de America de Sud, Grecia, Italia şi Turcia. Pe primul loc în preferinţele românilor se află în continuare macroul şi crapul, însă somonul a înregistrat o creştere semnificativă în ultimii ani.
În UE, consumunul mediu annual de peşte este de 20 de kilograme pe locuitor, existând anumite variaţii în funcţie de tradiţiile locale. În Ungaria consumul este de 2-3 kilograme de peşte pe locuitor pentru un an, în timp ce în Spania se ajunge la 60 de kilograme pe an. Cei mai mari consumatori de peşte la nivel mondial sunt japonezii, consumul fiind de peste 90 de kilograme pe locuitor, anual.
România are peste 100.000 de hectare de luciu de apă licenţiate pentru activitatea de acvacultură, însă nu toate fermele produc pentru piaţă. Cele mai multe se află în jurul Bucureştiului şi Delta Dunării, însă activitatea principală este pescuitul sportiv. (Andrei Niculae)