Evenimentul Zilei > Social > România a depășit pragul de 10.000 de morți de COVID-19. Ce spune Raed Arafat despre această situaţie
România a depășit pragul de 10.000 de morți de COVID-19. Ce spune Raed Arafat despre această situaţie

România a depășit pragul de 10.000 de morți de COVID-19. Ce spune Raed Arafat despre această situaţie

Raed Arafat a reacţionat cu privire la faptul că România are peste 10.000 de morți de COVID-19. În acest context a declarat: „nu se poate spune în acest moment că situația este spre bine”.

Raed Arafat a reacţionat imediat după ce s-a raportat faptul că  avem peste 10.000 de morți de COVID-19 în România:  „Nu putem să spunem că situația este spre bine, nici că sunt creșteri mari“.

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat este de păerere că rezultatele restricţiilor impuse în urmă cu două săptămâni nu sunt spre bine, nici că ar exista o creşterea faţă de acum trei săptămâni.

Arafat, despre numărul cazurilor din București

Instituirea carantinei se face la propunerea DSP-urilor, dacă se ajunge la anumite criterii ce trebuie întrunite. Mai multe localități au decis să intre în carantină prin decizia Comitetelor Județene pentru Situații de Urgență, altele au ales măsuri suplimentare de control, să mai aștepte impunerea stării de carantină. Nu o impunem de la centru în acest moment, ci este luată decizia pe plan local de către DSP-uri, cu avizul INSP și cu decizia CJSU, urmând ca ordinul să fie semnat de mine și publicat în conformitate cu prevederile legale”, a spus Raed Arafat.

Întrebat ce rezultate au avut măsurile impuse deja în Capitală, Arafat a spus

„În acest moment putem să spunem că nu mai avem această creștere exponențială care a fost, suntem undeva la un platou, cu unele creșteri și scăderi. Deci nu putem să spunem că situația este spre bine în acest moment, dar nici nu putem să spunem că este în creștere așa cum era acum două-trei săptămâni. Măsurile au început să aibă efect”.

El adaugă că durează 30 de zile până când autoritățile vor stabili dacă măsurile luate au avut efectul scontat: „Dacă nu, atunci trebuie prelungite sau luate măsuri suplimentare”, a adăugat el. Incidența cazurilor noi de infectări la mia de locuitori, în ultimele 14 zile, din București a crescut ușor, duminică, la un indice de 6,13.

Ce spune despre vaccin şi despre avertismentul OMS despre un posibil val trei al pandemiei

Întrebat, de asemenea, despre veştile bune în ce priveşte vaccinul şi avertismentul OMS despre un posibil val trei al pandemiei, şeful DSU a spus: „Trebuie să ne pregătim mai departe şi să lucrăm pe combaterea impactului virusului şi în acelaşi timp să ne pregătim pentru administrarea vaccinului şi pentru vaccinarea populaţiei într-un număr cât mai mare posibil”.

Despre campania de vaccinare Arafat a spus doar că „se lucrează foarte serios” în aşa fel încât să nu existe nicio întârziere în momentul în care vaccinul va deveni disponibil, a mai spus şeful DSU la digi24.