Numărul de ore pe săptămână reprezintă o estimare realizată în funcţie de mărimea comunităţii de elevi de origine română şi de disponibilitatea autorităţilor spaniole de a implementa cursurile la nivel de provincii şi comunităţi autonome.

De asemenea, un acord încheiat recent între Ambasada României de la Madrid şi consilierul de Educaţiei din Cataluña, Ernest Maragall, permite înfiinţarea de clase pentru predarea limbii române şi în şcolile din regiune, cu toate că acestea existau de anul trecut, de la înfiinţarea proiectului pilot.

Dacă, însă, în Cataluña exista câteva şcoli în care se predă „Limba, cultura şi civilizaţia românească”, în provincia Castellón, unde se concentrează cel mare număr de români din Valenciană, implementarea proiectului de predare a cursurilor de română a fost solicitată de către majoritatea asociaţiilor de români încă de acum doi ani.

Aşa cum declarau Angela Placsintar, preşedinta AIPE Castellón şi fostul preşedinte al Asociaţiei Românilor din Castellón, Valencia şi Alicante (ARCVA), Daniel Ioniţă, au fost făcute nenumărate demersuri pe lângă autorităţile locale spaniole pentru a fi aprobat programul, dar fără succes până acum. Între timp, alte asociaţii de români şi instituţii au creat cursuri de limbă şi civilizaţie românească „pe cont propriu”.

Este cazul Asociaţiei românilor din Oropesa del Mar, condusă de Viorel Bidae, care a reunit peste 40 de copiii români şi a convins conducerea unui colegiu din localitate de necesitatea înfiinţării unei clase extracuriculare de limbă română. Anul trecut, elevii români din Oropesa au avut posibilitatea ca, după orele de curs, să înveţe mai multe despre ţara lor de origine.

Şi Biroul de reprezentare al Judeţului Dâmboviţa în Castellón a înfiinţat o clasă de predare a limbii române pentru copiii de vârstă preşcolară.

În ceea ce priveşte extinderea acestui proiect de predare a limbii române în Spania, iniţiat anul trecut de Ministerul român al Educaţiei, va avea loc o nouă etapă de selectare a cadrelor didactice pentru predarea cursurilor de limbă, cultură şi civilizaţie românească în noile şcoli din Spania. În acest sens, a fost publicat pe pagina web a Ministerului Educaţiei un calendar al selecţiei:

– între 23 şi 29 iunie – depunerea dosarelor;
– 30 iunie – 1 iulie, evaluarea dosarelor;
– 2-3 iulie intervievarea candidaţilor;
– 4 iulie – afişarea rezultatelor selecţiei;
– 6 iulie – repartizarea

Sursa: Ziarul Român în lume, Madrid

(14.06)