Evenimentul Zilei > Actualitate > Rocadă la șefia instituției care se ocupă cu restituirea proprietăților. Președinte liberal la ANRP
Rocadă la șefia instituției care se ocupă cu restituirea proprietăților. Președinte liberal la ANRP

Rocadă la șefia instituției care se ocupă cu restituirea proprietăților. Președinte liberal la ANRP

ANRP, instituția care se ocupă cu restituirea proprietăților confiscate de comuniști, are un nou președinte, liberal, care îl înlocuiește pe PSD-istul George Băeșu.

Rocadă la șefia instituției care se ocupă cu restituirea proprietăților. Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor are un nou președinte. Este vorba de liberalul Silviu Aurelian Grigorescu. Acesta a fost numit în funcţia de preşedinte, cu rang de secretar de stat, al ANRP. Decizia a fost luată de premierul Florin Cîțu și a fost publicată, luni, în Monitorul Oficial.

Printr-o altă decizie, şeful Executivului l-a eliberat din funcţia de preşedinte al ANRP pe George Băeşu (foto). Acesta ocupa funcția din 2012, când a fost numit de fostul premier PSD Victor Ponta. George Băeșu a fost deputat PSD și este cumătru cu fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

Rocadă la șefia instituției care se ocupă cu restituirea proprietăților

Schimbarea lui George Băeșu și înlocuirea lui cu Silviu Aurelian Grigorescu a fost hotărâtă de conducerea PNL, în urmă cu o lună. Propunerea a venit din teritoriu și a fost validată de Biroul Executiv al PNL.

Aurelian Grigorescu este membru al PNL Dâmbovița, organizație condusă de senatorul Virgil Guran. Acesta este unul dintre apropiații președintelui PNL, Ludovic Orban. Virgil Guran a fost consilerul lui Ludovic Orban în guvernul trecut.

Aurelian Grigorescu a fost validat la pachet cu alți 70 de candidați pentru funcții de secretari de stat, președinți de agenții și directori de instituții publice.

Cine este George Băeșu

Fostul președinte al ANRP, George Băeșu, s-a aflat la conducerea instituției din 2012. El a fost numit de fostul premier PSD, Victor Ponta. George Băeșu este cumătru cu Marian Oprișan, fostul președinte al PSD Vrancea, care l-a susținut, în prima parte a carierei politice.

De-a lungul vremii, George Băeșu a fost prefect PSD, în legislatura 2000 – 2004 și, ulterior, deputat PSD (2004 – 2008). După ce a pierdut alegerile pentru un nou mandat de deputat, George Băeșu s-a depărtat de PSD și de Marian Oprișan.

În anul 2012, fostul premier Victor Ponta l-a numit la conducerea ANRP, unde a rămas până în prezent.

Miza pentru conducerea ANRP

Miza pentru controlul ANRP este foarte mare. Instituția decide lista cu persoanele care vor fi despăgubite pentru pierderea proprietăților în regimul comunist. În plus ANRP stabilește și cuantumul acestor despăgubiri.