Investiție germană în industria românească de război. Producătorul tancurilor Leopard preia Automecanica Mediaș

Investiție germană în industria românească de război. Producătorul tancurilor Leopard preia Automecanica Mediaș sursa foto. Twitter

Rheinmetall Landsysteme GmbH a primit autorizația Consiliului Concurenței pentru achiziția companiei Automecanica Mediaş. La pachet, germanii vor prelua și Atelierele Speciale Autocamioane Mediaş SRL.

 

Producătorul de armament a anunţat că a preluat un pachet de 72,5% din acţiunile uzinei Automecanica Mediaş încă din februarie. Prin această tranzacție, germanii își extind capacitățile în Europa Centrală și de Est.

Rheinmetall își extinde capacitățile de producție

Prin această achiziţie producătorul german de armament intenţionează să-şi extindă capacităţile de producţie şi mentenanţă. Achiziția uzinei de la Mediaș, de către Rheinmetall, a primit avizul Consiliului Concurenței.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Consiliul Concurenţei a autorizat operaţiunea prin care Rheinmetall Landsysteme GmbH intenţionează să preia compania Automecanica Mediaş SRL şi subsidiara acesteia, Atelierele Speciale Autocamioane Mediaş SRL”, a informat Consiliul.

Rheinmetall Landsysteme GmbH este parte a grupului tehnologic integrat cu același nume, care dezvoltă şi comercializează componente, sisteme şi servicii pentru industria de securitate şi civilă. Pe de altă parte, Automecanica Mediaş SRL este un producător de componente pentru semiremorci de transport greu, containere speciale, structuri metalice, suprastructuri auto etc. .

„În urma analizei, Consiliul Concurenţei a constatat că această tranzacţie nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa romȃnească sau pe o parte substanţială a acesteia şi că nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurenţial normal”, mai arată autoritatea de concurenţă.

PzH 2000 Sursa foto: Wikipedia

Grupul german va deține compania românească

Grupul tehnologic german va deţine o participaţie majoritară la compania românească. Iar noua unitate de producție va opera sub denumirea Rheinmetall Automecanica SRL. Restul acţiunilor la Automecanica Mediaş vor rămâne la investitorii privați implicați în această firmă.

Odată cu această preluare, Automecanica Mediaş va juca un rol important în mentenanţa vehiculelor de luptă occidentale livrate Ucrainei. De asemenea, din România va fi asigurat suportul logistic pentru echipamentele care ajung pe fronturile ucrainene.

Cele două companii au început să colaboreze încă din anul 2022. Împreună, Rheinmetall și Automecanica operează un centru de întreținere pentru vehicule militare la Satu Mare. Producătorul german mai este prezent în Ungaria și Lituania.

În luna decembrie, Rheinmetall a semnat un contract de 328 de milioane de euro cu Armata Română.
Sediul companiei

Sediul administrativ al companiei din Düsseldorf-Derendorf, Germania Sursa foto: Eikipedia

, producătorul tancurilor Leopard

Cu sediul la Dusseldorf, vestul Germaniei, Rheinmetall produce mai multe echipamente militare importante. Între altele și tunul pentru tancurile Leopard 2, utilizate de mai multe armate europene. Acest tip de tanc operează și pe frontul din Ucraina, în războiul contra Rusiei. De asemenea, germanii sunt producătorii Panzerhaubitze 2000, un obuzier folosit de armata ucraineană.

Compania germană a obținut rezultate economice record, în urmă cu un an, pe fondul creșterii cheltuielilor militare. În luna martie 2023 acţiunile Rheinmetall au fost incluse în indicele bursier DAX la Bursa din Frankfurt. De la invadarea Ucrainei, de către Rusia, valoarea de piaţă a Rheinmetall, producător de tancuri, muniţie şi alte echipamente militare, s-a triplat. Compania are 34.000 de angajați în 139 de locații la nivel mondial și a realizat vânzări de 6,4 miliarde de euro în 2022. Profitul operațional înregistrat de companie ajunge la 754 de milioane de euro în 2022.