Consiliul Concurenței anticipează fluctuații în prețurile RCA în 2024. Vești proaste pentru șoferi

Consiliul Concurenței anticipează fluctuații în prețurile RCA în 2024. Vești proaste pentru șoferi Asigurare RCA. Sursa foto: Arhiva EVZ

Dezechilibrul dintre cererea și oferta pe piața RCA va persista și în anul 2024, potrivit unei analize realizate de Consiliul Concurenței. Această situație ar putea determina fie o creștere a tarifelor RCA, fie o scădere a cererii în această perioadă.

Consiliul Concurenței arată că, dat fiind faptul că prelungirea valabilității contractelor RCA emise de Euroins coincide cu încheierea perioadei de plafonare a tarifelor de primă RCA până la sfârșitul anului 2023, este de așteptat că un număr semnificativ de asigurați RCA vor solicita încheierea de noi contracte.

Aceste contracte vor fi gestionate de către asigurătorii care continuă să activeze pe piața RCA.

Prețurile RCA ar urma să crească în 2024, avertizează Consiliul Concurenței

Astfel, situația de dezechilibru între cerere și ofertă la nivel de piață va continua și în anul 2024. Ceea ce ar putea conduce fie la o creștere a tarifelor RCA practicate, fie la o scădere a cererii, în contextului economic și geopolitic actual, ce poate genera dificultăți financiare populației”, arată un raport publicat luni de Consiliul Concurenței.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit președintelui Consiliului Concurenței, este puțin probabil ca plafonarea prețurilor RCA să fie extinsă și în anul 2024.

„Mi-e greu să cred...deja am avut o plafonare și o extindere a ei. Deja e timp suficient ca să venim cu o soluție legislativă care să pună lucrurile la punct. Legile nu se adoptă greu în Romania, ne hotărâm greu. Problema e voința.

Dacă avem voință, uneori avem o viteză uluitoare... că e ordonanță sau lege în Parlament se adoptă cu o viteză extraordinară. Problema nu e că nu avem timpul, problema este să ne hotărâm”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, potrivit HotNews.ro.

Industria asigurărilor a trecut prin transformări majore

În raportul recent publicat se remarcă că industria asigurărilor, cu accent pe segmentul RCA, a suferit transformări semnificative în ultimii trei ani. Totul ca urmare a retragerii din piață a trei mari asigurători, dintre care doi ocupau poziții de vârf pe piața RCA.

mașini în trafic; sursă foto Arhiza EVZ

Mașini, trafic. Sursa foto: Arhiva EVZ

Mai exact, în septembrie 2021, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a revocat licența de funcționare a City Insurance. A urmat ca în luna noiembrie a aceluiași an, să aprobe solicitarea de retragere a autorizației de funcționare a Uniqa Asigurări, depusă de către această societate.

Anul 2023 a început cu o lovitură serioasă pentru aceste piețe, odată cu retragerea autorizației de funcționare de către ASF pentru liderul pieței RCA - Euroins România.

În luna martie 2023, atunci când s-a produs retragerea autorizației, Euroins controla aproximativ 27% din piața RCA.

Șase asiguratori la care pot trece românii

Potrivit celor mai recente date oficiale disponibile la 30 iunie 2023, pe piața RCA din România funcționau șase asigurători naționali. Anume Allianz-Țiriac Asigurări, Asirom Vienna Insurance Group, Generali, Grawe, Groupama și Omniasig Vienna Insurance Group.

În plus față de aceste companii, în România își desfășurau activitatea două sucursale ale asigurătorilor străini Axeria Iard și Hellas Direct, în temeiul libertății de stabilire (FOE), și asigurătorul bulgar DallBogg, care funcționa pe baza libertății de a presta servicii (FOS).