Revoltă în Parlamentul European. „Suntem supuși legilor extrateritoriale ale SUA”
- Tudor Borcea
- 17 decembrie 2020, 11:44
Europenarlamentarii se plâng că țările UE au suferit consecințele sancțiunilor SUA împotriva unor țări terțe. Companiile acuză că au fost nevoite să renunțe la unele piețe pentru a avea în continuare acces la piața din Statele Unite.
Deputații europeni nu mai vor ca o serie de companii europene să sufere de pe urma sancțiunilor americane în cazul comerțului cu țările pe care Washingtonul vrea să le pedepsească.
Parlamentul European a solicitat Comisiei Europene să vină cu soluții pentru protejarea intereselor comerciale ale continentului european împotriva sancțiunilor SUA „care încalcă în mod semnificativ suveranitatea teritorială a statelor membre” UE, scrie Ouest-France.
„Nu suntem suficient de ofensivi”, a regretat europarlamentarul Marie-Pierre Védrenne (Renew Europe). „De fapt, suntem supuși legilor extrateritoriale ale SUA. De ce, la nivel european, să nu avem propria abordare?”.
Cazul Iranului
Cazul Republicii Islamice Iran este un exemplu pentru nemulțumirea europenilor. La 8 mai 2018, după ce Statele Unite s-au retras din acordul nuclear din 2015 cu Iranul, Casa Albă a decis să restabilească sancțiunile economice împotriva Teheranului.
Aceste sancțiuni se aplică nu numai Iranului, ci și tuturor companiilor, cu sediul în orice stat, care își vând produsele în Republica Islamică. Ca urmare, pentru a continua să aibă acces pe piața SUA, companiile europene au trebuit să înceteze să își vândă produsele în Iran.
Acesta a fost cazul pentru constructorii auto francezi Renault și PSA, pentru giganții auto germani Volkswagen și Daimler-Benz (divizia camioane) sau pentru compania Total.
Cele mai mari contracte semnate la acea vreme erau legate de industria aviatică, Iranul dorind atunci să modernizeze o flotă de avioane îmbătrânită. Airbus înregistrase astfel comenzi de la companii iraniene pentru 100 de avioane.