Evenimentul Zilei > Politica > Schimbări majore la Poliția locală. Explicațiile ministrului de Interne
Schimbări majore la Poliția locală. Explicațiile ministrului de Interne

Schimbări majore la Poliția locală. Explicațiile ministrului de Interne

Pe 12 martie autoritățile vor decide dacă structurile Poliției Locale vor reveni la administrațiile locale, a declarat ministrul Lucian Bode. Ministerul de Interne a preluat coordonarea Poliției Locale în martie 2020 pentru a contribui la controlul pandemiei.

Revine Poliția Locală în subordinea autorităților locale? În cadrul unei intervenții de vineri seară, în studioul Antenei 3, ministrul de Interne Lucian Bode a precizat că pe 12 martie urmează să fie luată o decizie legată de revenirea Poliției Locale în subordinea administrațiilor locale.

Revine Poliția Locală în subordinea autorităților locale? Decizia se va lua în funcție de prelungirea stării de alertă

„Le mulțumesc pentru sprijinul acordat de Poliția Locală în perioada stării de urgență și apoi în starea de alertă. Suntem într-o evaluare, pe 12 martie vom lua o decizie privind prelungirea stării de alertă. Atunci vom decide dacă Poliția Locală se întoarce la autoritatea locală. E o decizie de oportunitate.

Eu, personal, consider că normalitatea implică și reveniri asupra deciziilor din starea de urgență. Este adevărat că, odată cu redeschiderea școlilor, medicii detașați la DSP s-au întors în școli”, a explicat ministrul de Interne.

Potrivit demnitarului, circa 8.500 de polițiști locali sunt implicați în prezent în activități operative. Ministerul de Interne a preluat coordonarea Poliției Locale în martie 2020. Obiectivul deciziei a fost susținerea poliției naționale în măsurile de ordine publică în contextul pandemiei.

Lucian Bode: Un rol important în scăderea infracționalității a fost prezența în stradă a polițiștilor

Demnitarul consideră că prezența masivă a forțelor de ordine în perioada pandemiei a contribuit la scăderea infracționalității. „Toți indicatorii de infracționalitate au scăzut. De Sărbători am avut 25.000 de oameni în stradă. Procentul de 50-60% din de scădere a infracționalității eu o pun pe seama prevenirii activității infracționale. Am dat populației un mesaj clar de siguranță și încredere.

Ministrul de Interne despre prelungirea stării de alertă: Nu va exista un plan de amenzi

Chestionat în legătură cu rolul forțelor de ordine în contextul perioadei următoare, odată cu redeschiderea școlilor, ministrul de Interne a precizat că Poliția locală va fi mobilizată în activități legate de școli. În funcție de evoluția campaniei de vaccinare, sigur, noi ne raportăm la o cifră de 3 milione de persoane vaccinate până la finalul lunii martie, vom lua o decizie

Demnitarul a mai declarat că nu va exista un plan de amenzi, în condițiile în care se va decide prelungirea stării de alertă. Ttotuși, Lucian Bode a atras atenția că amenzile ar putea reveni dacă forțele statului consideră că nu se respectă măsurile de siguranță.

Ministrul Lucian Bode a mai declarat, totodată, că i-a propus premierului Florin Cîțu ca MAI să aibă 5 secretari de stat și nu 4 ca până acum, explicând că activitatea acestora va fi evaluată de el.