Revin tacticile din Războiul Rece. China și Japonia vor înființa o linie telefonică prin care să comunice

Revin tacticile din Războiul Rece. China și Japonia vor înființa o linie telefonică prin care să comunice Sursa foto: Wikipedia

Japonia și China au convenit să stabilească o linie telefonică militară similară cu cele din timpul Războiului Rece, între cele două țări, din cauza tensiunilor din Taiwan.

Firul dintre China și Japonia. Nobuo Kishi, ministrul japonez al apărării, și Wei Fenghe, omologul său chinez, au susținut ieri o videoconferință pentru a discuta problemele de securitate regională. Convorbirea, prima între cei doi miniștri, a durat mai bine de două ore, mai mult decât fusese programat.

Cei doi au vorbit despre pericolul unei posibile ciocniri între forțele armate care să provoace un incident militar și au convenit să înființeze o linie telefonică anul viitor. Potrivit unei declarații a ministerului chinez al apărării, Fenghe a spus că cele două părți ar trebui să consolideze cooperarea, să gestioneze în comun riscurile, să prevină escaladarea conflictelor și să îmbunătățească cooperarea în domeniul apărării.

Kishi a subliniat importanța păcii și a stabilității în strâmtoarea Taiwan și și-a exprimat îngrijorarea cu privire la pătrunderea navelor chineze în apele teritoriale din jurul insulelor Senkaku din prefectura Okinawa.

Ne puteți urmări și pe Google News

Insulele nelocuite, care sunt controlate de Japonia, au fost o sursă de dispută între Tokyo și Beijing încă din 2012, când guvernul japonez le-a cumpărat de la un proprietar privat. China pretindea de multă vreme suveranitatea asupra insulelor, deși disputa a rămas latentă timp de zeci de ani.

În anii care au urmat, China și-a trimis în mod repetat navele și aeronavele în misiuni în jurul insulelor, făcând adesea Japonia să dezvolte avioanele de luptă ca răspuns. Vara trecută, paza de coastă japoneză a declarat că navele chineze au fost în apele teritoriale ale Insulelor Senkaku timp de 67 de zile consecutiv.

Caracteristica Războiului Rece

Luna trecută, Japonia a efectuat un exercițiu pe o insulă de lângă Nagasaki, care a implicat forțele de autoapărare, paza de coastă și poliția, care a simulat recucerirea insulelor Senkaku de la forțele militare străine.

Există îngrijorări cu privire la o posibilă coliziune între nave sau aeronave chineze și japoneze care ar putea determina o escaladare a disputei. Japonia și-a exprimat neliniștea față de incursiunile avioanelor și navelor militare chineze în apele din jurul Taiwanului, pe care o consideră un aliat.

Linia Washington-Moscova, instalată în 1963 după criza rachetelor din Cuba, a fost o caracteristică emblematică a Războiului Rece. În realitate, nu a fost niciodată un telefon: mai întâi a fost un teleimprimator, apoi un fax, ca mai apoi să se dezvolte un sistem de e-mail securizat în 2008.

Linia telefonică inter-coreeană, care face legătura între Seul și Phenian, este o serie de linii telefonice între cele două țări. Coreea de Nord a întrerupt linia de nenumărate ori de-a lungul anilor, uneori trecând zile întregi fără să răspundă apelurilor din Sud, fiind semne de protest față de exercițiile militare.

Forma liniei de asistență telefonică Japonia-China nu a fost decisă, iar Beijingul încă nu a recunoscut oficial că au avut loc discuții pe acest subiect, potrivit Times.