Revelionul controalelor la sânge. Arafat explică detaliat regulile în noaptea dintre ani

Revelionul controalelor la sânge. Arafat explică detaliat regulile în noaptea dintre ani

Revelionul care încheie anul pandemiei va fi unul mai degrabă ascetic, restricțiile rămânând în vigoare. Noaptea dintre ani va aduce controale stricte ale poliţiştilor și amenzi mari.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a răspuns în detaliu mai multor întrebări puse de Antena 3, referitoare la regulile pe care românii trebuie să le respecte în noaptea de Revelion. Arafat a vorbit şi despre regulile pe care trebuie să le respecte turiştii aflaţi în hoteluri.

1.Am voie să petrec cu toată familia şi prietenii acasă, în noaptea de Revelion?

"În casă nu există şi nici nu au existat reguli care să impună un anumit număr de persoane. Nu putem să impunem acest lucru în casele oamenilor. Recomandarea în interiorul casei este să sărbătorească în familie restrânsă, fără să primească persoane care nu stau în casa respectivă. În cazul în care primesc persoane, trebuie să aplice toate măsurile de siguranţă, inclusiv aerisirea, inclusiv purtarea măştii. De party-uri, petreceri, în apartamente, în case, în spaţiul lor privat, nimeni nu poate să intre peste ei acolo, dar asta înseamnă asumarea unui risc major. Când sunt persoane din mai multe familii care se întâlnesc acolo, riscul de transmitere este unul foarte serios", a precizat Arafat, avertizând asupra riscului de controale inopinate ale forțelor de ordine chiar în casele oamenilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

2. Pot să ies pe stradă, la ora 24, pentru a marca momentul trecerii în Noul An?

Raed Arafat: "Regula orei 23.00 este valabilă. După ora 23 se iese doar cu declaraţie pe proprie răspundere, pentru motivele care există în regulamentele din hotărârea de guvern. Dacă cineva stă în casă şi iese în faţa casei, nu cred că o să-l oprească cineva. Dacă se transformă într-o petrecere în stradă a mai multor oameni, normal că este încălcarea regulilor. Ieşirea în faţa casei să te uiţi la focurile de artificii, nu cred că o să spună cineva ceva. Dar ieşirea de a face o petrecere în stradă cu toată lumea nu este permisă.".

3. În hoteluri şi restaurante, este permisă participarea la cina festivă după ora 23?

"Evenimentele private sunt interzise acolo, iar cinele festive în hoteluri după ora 23... se spune clar că nu mai ai astfel de activităţi. Chiar dacă se organizează în restaurantul hotelului, nu vor putea organiza pentru toţi care stau în hotel, pentru că ai reguli foarte stricte după incidenţă. După ora 23, lumea dacă mai vrea să servească ceva să o facă în cameră. Inclusiv în hotelurile aglomerate, cu mulţi turişti, servirea mesei trebuie să se facă prin a trimite masa în cameră şi nu la comun în interiorul restaurantelor".

Oficialul a precizat că în această perioadă au fost derulate acțiuni în vederea prevenirii petrecerilor în noaptea de Revelion și a avertizării operatorilor economici că vor urma controale drastice.

„Mesele festive în hoteluri, în spaţiile publice vor fi în atenţia noastră toată noaptea de Anul Nou. Ministerul de Interne a derulat o acţiune preventivă în care a mers la 25.000 de agenţi economici care au potenţial de a organiza mese festive şi a prelucrat cu ei care sunt regulile, pe semnătură. Intenţia nu este de a amenda sau de a strica o petrecere. A fost ceva preventiv, de a anunţa toate restaurantele, cluburile, hotelurile, care sunt regulile.

Colegii de la jandarmerie şi poliţie au făcut acest lucru, au intrat în toate hotelurile şi localurile care pot organiza aşa ceva şi au prelucrat aceste aspecte. Sperăm să fie respectat tot. Dacă se încalcă regulile de Revelion, forţele de ordine sunt obligate să ia măsuri", a explicat șeful DSU.