Sonda lunară chineză a descoperit apă în mostre de sol lunar

Sonda lunară chineză a descoperit apă în mostre de sol lunar Lună plină. Sursă foto: Facebook/Natură și Viață

Oamenii de știință au raportat că o sondă lunară chineză a descoperit urme de apă în mostre de sol lunar.

Chinezii susțin că au descoperit apă pe Lună

Această descoperire vine într-un moment în care China își intensifică ambițiosul program spațial. În anul 2020, roverul Chang'e-5 și-a încheiat cu succes misiunea și s-a întors pe Pământ cu mostre de rocă și sol de pe Lună.

Într-un articol publicat în revista Nature Astronomy, un grup de cercetători de la universități chineze a afirmat că probele prelevate de pe Lună au confirmat existența unor cantități mici de apă.

Încă din anul 2020, un detector infraroșu operat de NASA a dovedit deja prezența apei pe Lună. În plus, oamenii de știință au descoperit semne de apă în examinările recente ale unor mostre care datează din anii 1960 și 1970.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce arată probele aduse de sondă

Cu toate acestea, probele Chang'e-5 provin de la o „latitudine mult mai mare”, ceea ce înseamnă că acestea oferă noi perspective cu privire la forma pe care o ia apa pe suprafața Lunii, după cum se menționează în articolul scris de oamenii de știință chinezi.

„Moleculele de apă pot persista în zonele luminate de soare de pe Lună sub formă de săruri hidratate”, au adăugat aceștia, referindu-se la probele furnizate ca dovezi pentru această ipoteză.

Misiunea Chang'e-5 a fost prima misiune lansată de Statele Unite în ultimii patruzeci de ani pentru a prelua mostre de pe Lună.

După ce Chang'e-4 a aterizat cu succes pe partea opusă a Lunii pentru prima dată în ianuarie 2019, acest eveniment a reușit.

Când ar putea pleca o nouă sondă lunară

În plus, sonda lunară Chang'e-6 și-a îndeplinit misiunea de a colecta primele mostre de pe partea îndepărtată a Lunii și și-a încheiat cu succes misiunea luna trecută.

Într-un efort de a ajunge din urmă puterile spațiale convenționale precum Statele Unite și Rusia, China a investit o cantitate semnificativă de resurse în programul său spațial în cursul ultimului deceniu. Programul spațial al țării a vizat obiective ambițioase.

Prin construirea unei stații spațiale, China a devenit a treia națiune din lume care a reușit să lanseze astronauți pe orbită.

În plus, China intenționează să construiască o bază pe suprafața Lunii și să efectueze o călătorie cu echipaj pe Lună la un moment dat în anul 2030, potrivit InsiderPaper.

Revista presei