Evenimentul Zilei > Opinii > Invitatii EVZ > Reuniunea de la Leipzig e mai importantă pentru destinul românilor decât alegerile prezidenţiale! S-ar putea decide viitorul UE!
Reuniunea de la Leipzig e mai importantă pentru destinul românilor decât alegerile prezidenţiale! S-ar putea decide viitorul UE!

Reuniunea de la Leipzig e mai importantă pentru destinul românilor decât alegerile prezidenţiale! S-ar putea decide viitorul UE!

Îmi permiteţi să fiu cinic? Pentru viitorul României, alegerile prezidenţiale despre care scrie astăzi toată presa românească sunt mult mai puţin importante decât jocurile de culise care au loc în aceste zile la Leipzig.

Redusă la condiţia de remorcă  a motorului german al economiei europene, ca să nu spun la statutul de colonie, România are prea puţin spaţiu  de manevră  pentru a-şi putea rezolva singură problemele, indiferent cine va ajunge la putere. Oricât m-aţi înjura, o să vă convingeţi  foarte repede că nu vă mint.

Să ne întoarcem, însă, la misterioasa reuniune despre care eu cred că are mult mai multă importanţă pentru soarta Uniunii Europene, aşadar şi pentru viitorul ţării noastre. În acest weekend are loc la congresul Uniunii Creştin Democrate, partidul din care face parte Angela Merkel. Deşi cancelarul german a reuşit să o impună pe mini Merkel (Annegret  Kramp-Karrenbauer) ca urmaşă la şefia partidului, problema pare să fie pusă din nozu pe tapet.

Annegret Kramp-Karrenbauer a păstrat surpriza cea mare pentru finalul congresului  Uniunii Creştin Democrate, partid a cărui conducere a preluat-o în urmă cu un an de la Angela Merkel. Sunt gata să renunţ la funcţie, dacă aceasta este dorinţa partidului, a fost mesajul liderei conservatoare. Gestul bine calculat a fost urmat nu doar de aplauze lungi şi ritmice din partea delegaţilor, ci şi de laude şi promisiuni de loialitate adresate şefei CDU de către cei mai  duri critici ai acesteia”, scrie site-ul dw.com, organul de propagandă al guvernului german.

Să fi reuşit mini Merkel să se impună şi ascensiunea ei spre funcţia de cancelar să fie doar o chestiune de timp? Greu de crezut. CDU a demonstrat mari slăbiciuni electorale în alegerile regionale, ceea ce a întărit aripa mai conservatoare reprezentată de Friedrich Merz. E puţin probabil ca această grupare să fie gata deja să smulgă frâiele partidului de la moştenitoarea Angelei Merkel, dar atacul va veni, fără niciun dubiu, înainte de alegerile programate pentru septembrie 2021.

Să ne întoarcem, însă, la marea problemă. De ce sunt jocurile de putere din Germania mai importante pentru români decât alegerile prezidenţiale de la noi? Pur și simplu pentru că SDU, principala forţă politică din Germania, se află în faţa unei alegeri care va avea efecte în întreaga Uniune. Astfel, creştin democraţii germani trebuie să aleagă între a continua linia Angelei Merkel  sau a întoarce partidul pe vechile sale poziţii de forţă de dreapta.

Iată ce scrie Federico Giuliani pe ilgiornale.it: „Christian von Stetten, un membru important al consiliului de de conducere al CDU, a făcut unele indiscreții la televiziunea publică germană, indiscreții care ne dau o idee despre ceea ce se întâmplă în culise. Am aflat astfel că Angela Merkel este obosită și acest lucru este confirmat de faptul că ea a anunțat deja că nu vrea să-și depună din nou candidatura pentru următoarele alegeri. Încrederea populară în ea a scăzut, la fel și aura carismatică care a înconjurat-o acasă și în străinătate.

Promisiunile făcute în ceea ce priveşte imigrația au costat-o scump. În 2015, Germania şi-a deschis graniţele pentru peste un milion de refugiați, iar Merkel a dat asigurări că Berlinul va face față situației fără niciun sacrificiu din partea germanilor. Realitatea de astăzi este cu totul alta. Sistemul german de primire a fost copleșit și, aproape simultan, a început ascensiunea Alternative fur Deutschland, un partid de dreapta”.  Cum se traduce asta în termeni politici? E greu să facem presupuneri, dar nici nu putem ignora tendinţele.

Alegerile din landurile estice ale ţării au arătat o creştere a susţinerii pentru naţionaliştii din AfD, dar şi  pentru foştii comunişti.

În vest, pe val sunt ecologiștii. Mai mult, după cum scrie editorialistul ilgiornale.it,  „ceea ce este sigur este că super-coaliția  dintre SPD-CDU-CSU nu mai are majoritatea. Social-democrații continuă să cadă din ce în ce mai mult cu fiecare săptămână care trece, în timp ce Uniunea Socială Creștină pare nerăbdătoare să schimbe de pe acum agenda. Uniunea Creștin Democrată, la rândul său, este blocată din cauza ieșirii lente de pe câmpul de luptă al lui Merkel”. Cum vor rezolva creștin democraţii germani această ecuaţie cu  nenumărate  necunoscute? Alegând deja o cale de a rămâne la guvernare după septembrie 2021.

Prima variantă ar fi ca Annegret  Kramp-Karrenbauer să rămână şefă, iar partidul să încerce o apropiere de ecologişti pentru a păstra guvernarea. Il Giornale vorbeşte, însă, despre o a doua posibilitate.  „Alternativa la Marea Coaliție se numește guvern minoritar cu Friedrich Merz în rolul de cancelar și CDU  mult mai de dreapta. Chiar dacă despre acest scenariu nu se vorbeşte, Angelei Merkel ar putea să-i placă”. Dacă tot nu v-am convins de faptul

că jocurile din Germania au un impact mai mare pentru destinul nostru decât alegerile prezidenţiale, am să vă rog să faceţi un exerciţiu  de imaginație. Închipuiţi-vă ce prăpăd vor declanşa în buzunarele noastre măsurile pe care ecologiștii vor să le impună pentru salvarea  plantei. Pentru că, odată ajunşi la putere în Germania, Verzii vor declanşa jihadul verde asupra întregii Uniuni, iar atunci revolta vestelor galbene va părea un joc de copii.