Rețete tradiționale de Sfântul Andrei. Ce nu trebuie să lipsească astăzi de pe masă

Rețete tradiționale de Sfântul Andrei. Ce nu trebuie să lipsească astăzi de pe masă

Sfântul Andrei este una dintre cele mai mari sărbători din calendarul ortodox. Este o zi plină de tradiții și superstiții. De sute de ani, în această zi, gospodinele prepară două rețete vechi de câteva sute de ani.

Turtuca este o plăcintă tradițională care se prepara de Sfântul Andrei. Fetele nemăritate trebuie să o mănânce seara și să bea apă. Această plăcintă era în trecut foarte sărată. Tradiția spune că băiatul care le va apărea în vis și care le va oferi o cană cu apă este cel cu care se vor căsători.

Este o rețetă simplă și ușor de preparat. Aveți nevoie de următoarele ingrediente: 500 de grame de făină, 250 ml de apă călduţă, 25 de grame drojdie, o linguriţă sare (sau mai multă pentru a respecta tradiţia și dacă vă place gustul sărat) și ulei pentru prăjit dacă doriți să le faceți în tigaie. Se pot coace și în cuptor sau pe plită.

Mod de preparare

Drojdia se înmoaie în apă călduță și se amestecă bine până se dizolvă complet. Se pune puțină făină într-un bol și se face o gaură în mijloc în care se toarnă drojdia. Se amestecă bine totul și se lasă 30 de minute. Se adaugă apoi restul de făină și sarea și se frământă până când aluatul nu se mai lipește de mână. Se mai lasă apoi la dospit 40-50 de minute până când își dublează volumul. Se împarte apoi în șase biluțe din care se modelează turtele. Acestea se prăjesc în ulei, dar este de preferat să le coaceți pe plită sau pe grătar. Se pot pune și la cuptor timp de 20 de minute la 180 de grade.

Ne puteți urmări și pe Google News

Băutură tradițională

Covaşa este o băutură tradițională de Sfântul Andrei despre care se spune că alungă strigoii. Pentru a o prepara aveți nevoie de următoarele ingrediente: trei-patru căini de mălai, o cană de făină, 200 de ml de borș și 20 de litri de apă caldă.

Mălaiul și făina se dizolvă într-un litru de apă în care se adaugă apoi și borșul. Apa caldă se toarnă apoi treptat până când se opține o compoziție mai vâscoasă. Se lasă apoi cinci-șase ore la fermentat, după care se fierbe la foc mic până când se mai îngoașă. La final veți obține o băutură acrișoară, asemănătoare la gust cu braga, potrivit identitatea.ro.