Rețetă simplă, cu cartofi și afumătură la cuptor. E gata de servire într-o oră

Rețetă simplă, cu cartofi și afumătură la cuptor. E gata de servire într-o orăSursa foto: Martin Rettenberger | Dreamstime.com

Cartofii gratinați cu afumătură și ceapă fac parte din categoria „confort food”. Nu sunt necesare multe ingrediente, iar ca timp de gătite și preparare nu necesită mai mult de 75 de minute. Rețeta detaliată, pas cu pas.

Cartofii gratinați cu afumătură fac parte din categoria mâncărurilor simple și rapid de preparat. Ingrediente sunt puțin și ieftine, iar masa este una sațioasă. Rețeta mai este cunoscută și sub denumirea de cartofi franțuzești.

Pentru a scurta timpul de preparare, puteți folosi cartofi semifierți. Rețeta este ușor de adaptat, în cazul în care vă lipsesc ceva ingrediente. Nu este un preparat aspectuos în farfurie, însă este gustos. Dacă doriți să reduceți numărul de calorii, puteți folosi smântână cu 12% grăsime sau puteți pune una mai grasă, lungită cu lapte.

Rețeta de cartofi gratinați cu afumătură

Ingrediente necesare pentru patru porții:

  • 1,3 kilograme de cartofi pentru copt
  • 200 de grame de afumătură
  • 300 de grame de smântână pentru gătit cu 12% grăsime
  • 150 de grame de brânză rasă sau puteți alege un amestec cu cașcaval și parmezan
  • 2 fire de ceapă verde, tăiată rondele sau ceapă normală
  • sare și piper după gust

Mod de preparare:

1. Curățați cartofii de coajă, îi spălați și apoi îi tăiați rondele de aproximativ 6 cm grosime.

2. Puneți cartofii la fier în apă cu sare. Îi lăsați să fiarbă cel mult opt minute din momentul în care au început să clocotească. Îi scoateți cu o sită, pentru a-i scurge de apă.

3. Porniți cuptorul la 190 grade Celsius și optați pentru o funcție cu ventilație. Cât timp se încălzește cuptorul, tăiați fâșii afumătura. Le puneți într-o tigaie la prăjit pentru aproximativ 2 minute, iar apoi le scoateți pe un prosop absorbant, pentru a scăpa de grăsime.

4. Înainte de a trece la asamblat, condimentați smântâna cu sare și piper.

5. Ungeți forma în care veți face preparatul și începeți să montați totul. Primul strat este de cartofi, peste care turnați puțină smântână condimentată. Presărați brânza rasă și ceapa. Adăugați o treime din afumătură, iar la apoi mai puneți un strat de cartofi. Se continuă în această ordine până când terminați ingredientele. Deasupra se toarnă toată smântâna rămasă și se presoară brânză, potrivit lauralaurențiu.ro.

6. Puneți tava la cuptor preîncălzit la 190 de grade Celsius pentru aproximativ 10 minute. Scoateți tava din cuptor și acoperiți-o cu hârtie de copt, pentru a nu se rumeni prea tare. Se lasă la copt pentru aproximativ o oră, iar apoi este gata de servit. Alături de ei puteți pune o salată verde sau murături.

Ne puteți urmări și pe Google News