Unde se mănâncă cei mai buni cârnați de Crăciun. Topul pe regiuni

Unde se mănâncă cei mai buni cârnați de Crăciun. Topul pe regiuni Cârnați de Crăciun. Sursa foto: Pixabay

Rețeta şi secretul celor mai buni cârnați de Crăciun. Secretul gustului constă în calitatea ingredientelor, proporția corectă la produse şi, bineînțeles, uscarea şi afumarea lor.

Rețeta şi secretul celor mai buni cârnați de Crăciun. Când vine vorba de cârnați, fiecare zonă a țarii are specificul ei. Fiecare familie are rețeta ei rezultată după un lung șir de încercări și păstrată cu sfințenie, de generații. Şi oricât de buni ar fi cârnații din comerţ, nu se compară cu gustul celor făcuți de bunicile și de mamele noastre.

Rețeta şi secretul celor mai buni cârnați de Crăciun

Rețeta şi secretul cârnaţilor din Moldova: se amestecă carne de porc cu carne de mânzat. La 500 de grame de carne de porc se adaugă 500 grame carne de mânzat, condimente, 250 g slănină, sare, piper, usturoi după gust. Se trece carnea prin mașina de tocat, se adaugă sare, piper, usturoi, după gust, coriandru şi nucșoară.

Mod de preparare: Mai întâi se trece toată carnea prin mașina de tocat carne. Apoi se amestecă cu toate ingredientele. Se montează la maşina de tocat carne dispozitivul pentru cârnaţi. Se bagă pe el mațul de porc, iar apoi se umple cu carne. Aceasta, bineînțeles, se pune iarăşi în maşină şi se învârte coarba. Dacă ţi se pare că umplutura nu alunecă deloc, adaugă puţină apă rece. La final, cârnaţii se dau 2-3 zile la rece, într-un loc în care e curent. Apoi se afumă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Argentina Barbeque, Grătar, La Grătar

Rețeta şi secretul celor mai buni cârnați de Crăciun. Sursa foto: Pixabay

Cârnați ca în Bucovina nu se mănâncă nicăieri

Se spune că ideea mixtului de carne de porc cu carne de vită şi carne de oaie este secretul cârnaților din Bucovina.

Pentru ingrediente aveşi nevoie de: 1.5 kg pulpă de porc, 1.5 kg slănină,  3 kg carne de vită slabă, 1.5 kg carne de oaie foarte grasă, 1.5 kg carne de oaie slabă, o lingură sare, o linguriță cimbru, o linguriţă muştar boabe, o linguriţă piper, 1 linguriță boia iute, o linguriţă boia dulce o linguriţă ienibahar măcinat, 3 căpățâni usturoi, 10 mate de porc

Mod de preparare: Carnea şi slănina se dau prin maşina de tocat. Apoi se amestecă cu restul ingredientelor. La final, cârnaţii se usucă şi se prăjesc. Ca să stea cât mai bine în timp, se pun în oala cu untură. Aceasta este o metodă pe care bunicile noastre o aveau la îndemână și o foloseau mai mereu.

Reţeta cârnaților ardeleneşti

Pentru reţeta cârnaţilor ardeleneşti ai nevoie de următoarele ingrediente: carne, 100 gr usturoi zdrobit, 10 gr cimbru, 20 gr piper negru, 80 grame sare.

Mod de preparare: În primul rând, trebuie spus că procentajul pentru umplutură este de 80% carne macră şi 20% carne grasă. Se amestecă toate ingredientele. Bineînţeles, carnea e tocată mai întâi. La final, cârnaţii se pun la uscat 2-3 zile, apoi se afumă şi se păstrează într-un loc răcoros.

Grătar, Carne, La Grătar, Vară

Reteţa cârnaţilor de Crăciun. Sursa foto: Pixabay

Rețeta şi secretul cârnaţilor din Banat

Pentru cârnații bănăţeni ai nevoie de următoarele ingrediente: 5 kg carne de porc, 1 kg pulpa cu grăsime, 2 kg slănină, 3-4 căţei de usturoi boia de ardei dulce, 10 gr piper măcinat proaspăt, 1,5-2 l apa rece şi sare după gust. Modul de preparare este acelaşi ca la reţetele de mai sus.

Gratar, Grătar, Carnati, Merguez, Fum

Rețeta şi secretul celor mai buni cârnați. Sursa foto: Pixabay

Care este cea mai bună carne pentru cârnați?

La cârnați se folosește carne de porc grasă, de exemplu: fleică (poală), piept de porc, spată sau ceafă. Foarte bune sunt și bucățile de carne rămase în măcelării de la fasonare.

Dacă aveți o carne de porc mai slabă, de exemplu pulpă de porc, atunci va trebui să adăugați separat și niște slănină. Proporția ar trebui să fie cam de 20% . De exemplu la 1 kg de carne slabă de porc, adăugați 200 g slănină.

Cum se toacă carnea pentru cârnați

Pentru cârnați trebuie să aveți o mașină de tocat carne, fie electrică, fie manuală. Carnea va trebui mai întâi tăiată în bucăți potrivite, cât să încapă bine în mașina de tocat. Folosiți întotdeauna cea mai mare sită pe care o aveți în dotarea mașinii.

Puteţi solicita la măcelărie să vă toace carnea , dar mai întâi alegeți voi bucățile de carne care urmează a fi tocate. Nu cumpărați carne tocată gata pentru că foarte probabil va conține și pielițe, zgârciuri, resturi de carne de slabă calitate.

Ce fel de mațe se folosesc la cârnați

Pentru cârnați se folosesc intestine (mațe) subțiri de porc. Acestea se găsesc în supermarketuri și la măcelăriile din piețe. Sunt gata curățate și conservate în sare și în vid. Trebuie doar să le lăsați la înmuiat pentru 20-30 de minute în apă rece. Adăugați și 2-3 linguri de oțet. Apoi le clătiți bine și sunt gata de folosit. Orientativ, la 5 kg de carne, avem nevoie de 10 metri de mațe de porc.

Cât timp se lasă cârnații la uscat

Înainte să îi conservăm (prin afumare sau congelare) cârnații se înșiră pe bețe lungi și trebuie lăsați la zvântat timp de 24 de ore într-un loc răcoros și bine ventilat, dar unde să fim siguri că nu îngheață. Dacă locuiți la bloc, poate aveți un balcon închis, la care să lăsați geamurile deschise larg și plasele pentru insecte închise. Cârnaţii se lasă la uscat două zile, apoi se pun în afumătoare sau se congelează.