Cât se lasă cârnații la afumat. Puține persoane știu asta

Cât se lasă cârnații la afumat. Puține persoane știu asta Sursa foto: Arhiva EVZ

După pomana porcului, gospodinele fac cârnați și îi pun la afumat. Puține persoane știu, însă, cât timp trebuie ținuți la afumat și care este secretul din spatele acestui procedeu.

Afumarea cârnaților de casă este un procedeu foarte dificil și puține persoane știu cu adevărat cât trebuie ținuti la afumat. După pomana porcului, românii încearcă să facă cârnați de casă, dar aceștia nu ies perfect de fiecare dată.

Cârnații de casă sunt nelipsiți de pe multe dintre mesele de Crăciun ale românilor, dar aceștia afumă cârnații de casă prea puțin. Din cauza acestei greșeli, ei se strică și își pierd gustul.

Produsele preparate pe baza cărnii porcului sacrificat pot fi afumate în podul casei sau în afumători. Afumarea cârnaților nu este atât de grea, dar puține persoane respectă toți pașii. O gospodină a dezvăluit tipurile de afumare:

Ne puteți urmări și pe Google News

- rece, când produsele pe bază de carne se afumă departe de foc, la temperaturi ce nu depășesc 23 de grade Celsius

- caldă, când produsele pe bază de carne sunt afumate deasupra sursei de fum, la temperaturi de circa 30 grade Celsius

- fierbinte, când produsele pe bază de carne sunt afumate lent, la temperaturi ce pot atinge chiar 90 grade Celsius.

Carnea trebuie lăsată la afumat între 4 și 14 zile, timp de până la 3 ore pe zi. În cazul în care cârnații de casă sunt subțiri, se lasă la afumat timp de 2 până la 6 zile, spun specialiștii în domeniul culinar.

Totul despre afumarea cârnaților

Pentru afumarea cârnaților avem nevoie de:

- sare grunjoasă; - un lighean sau o găleată metalică; - lemn și rumeguş de lemn de esenţă tare (stejar, fag, cireş sau vişin).

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Specialiștii în domeniul culinar au explicat și cum se face afumarea cârnaților:

- Se pune carnea şi slănina proaspăt tăiată şi fasonată în butoaie. - Se acoperă din abundență cu sare grunjoasă. - Se lasă carnea și slănina la stat, pentru 24 de ore, după care se scot din butoaie și se șterg bine. - Se atârnă carnea și slănina pe cârlige sau legate cu sfoară. - Se ia un lighean sau o găleată umplută cu rumeguş și se prinde focul în mijloc. - Se lasă focul să ardă mocnit, temperatura maximă menținându-se la 23 de grade Celsius. Ai nevoie și de folie de aluminiu găurită. - Se face focul cu lemne uscate amestecate cu lemne umede și se acoperă, pentru a stopa pătrunderea oxigenului. - Se lasă carnea la afumat timp de 4-14 zile, câte 2-3 ore pe zi, la fum ușor.

Cârnații se lasă la afumat timp de 2-6 zile, aproximativ 2-3 ore pe zi, potrivit Playtech.