Rețetă de saramură. Este ideală pentru zilele cu dezlegare la pește
- Emma Cristescu
- 30 noiembrie 2024, 13:01
Rețetă de saramură. Postul Crăciunului 2024 a început pe data de 15 noiembrie și va dura până pe 24 decembrie. În zilele cu dezlegare la pește, creștinii pot face o rețetă gustoastă de saramură.Secretul acestui preparat este folosirea peștelui cât mai proaspăt. Cele mai spune specii de pește pentru această rețetă sunt crapul, carasul, somnul și linul, peștii de apă dulce.
Rețetă gustoastă de samură
Ai nevoie și de legume (ardei grași, ardei kapia, ardei iuți și ceapă verde, însă rețeta poate varia și pot fi adăugate și alte legume) și bulion. Nu uita de sare, piper, verdețuri, usturoi și foi de dafin. Pentru a prepara o saramură moldovenească, gustoasă, după cum a explicat prof. Monica Baciu, din cadrul Liceului Tehnologic Economic de Turism din Iași, specialist în gastronomie, trebuie să respectăm câțiva pași: pe o plită (poate fi o bucată rotundă de metal,pe care o putem așeza pe ochiul de la aragaz), punem un strat gros de sare grunjoasă și pe sarea aceea coacem peștele (pregătit în prealabil – spălat, curățat de solzi, eviscerat, îndepărtat branhii, spălat din nou). Legumele le coacem pe aceeași plită – fără stratul de sare: roșii, ardei grași, kapia, ardei iuți.
Pașii pe care trebuie să-i urmezi
La un kg de pește, pentru o saramură cu mai mult lichid se pune o jumătate de litru de apă, pentru una mai ”consistentă” se pun doar 250 sau 300 ml. Se adaugă cimbru, foi de dafin, piper boabe, zahăr. Când amestecul dă în clocot, se adaugă o lingură de pastă de tomate, un pic de vin alb (50 ml), legumele coapte, sare, după gust, și se fierb împreună maxim 10 minute. Se adaugă peștele și 2-3 căței de usturoi tăiați felii subțiri. Se oprește focul și se acoperă vasul.
Ce beneficii pentru sănătate are peștele
Saramura merge foarte bine cu mămăligă.Peștele poate fi pregătit și pe grătar sau în tigaie, nu doar pe plită. Peștele are o mulțime de beneficii pentru sănătate și este ideal pentru cei care vor să slăbească.Peștele poate contribui la reglarea tensiunii arteriale și la prevenirea formării cheagurilor de sânge. Studiile au arătat că un consum regulat de pește poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce riscul de declin cognitiv și demență la vârstnici.