Rețetă de cozonac dospit la rece. Nu trebuie să lipsească de pe masa de Paște

Rețetă de cozonac dospit la rece. Nu trebuie să lipsească de pe masa de Paște

Gospodinele din toată țara sunt în căutarea rețetei perfecte de cozonac. Acesta este unul dintre preparatele care nu trebuie să lipsească de pe masa de Paște a românilor. Există foarte multe moduri de a-l prepara. Dospirea la rece va face ca preparatul să aibă un gust special.

Cozonacul este unul dintre preparatele care nu lipsește de pe masa de Paște a românilor. Cozonacul dospit la rece este foarte ușor de făcut, iar rezultatul va fi pe gustul familiei tale. El trebuie să dospească lent, la frigider. În final, cozonacul va avea o textură diferită ceea ce îl va face special. Pentru această rețetă vei avea nevoie de:

  • 120 grame de zahăr tos,
  • 30 grame de zahăr vanilat,
  • un kilogram de făină,
  • trei ouă,
  • cinci gălbenușuri,
  • șapte grame de sare,
  • coaja rasă de la o portocală netratată,
  • 300 mililitri lapte,
  • 180 grame de unt nesărat,
  • 100 mililitri de ulei.

În ceea ce privește maiaua vei avea nevoie de 50 grame de făină, 120 mililitri de lapte și 50 de grame de drojdie proaspătă. Siropul îl vei realiza din 700 mililitri de apă, 100 mililitri de coniac, 200 grame de zahăr brun și 300 de grame de zahăr alb. Pentru umplutură trebuie să pregătești: 500 grame de nunci măcinate, cinci albușuri, trei ouă, o esență de rom, 350 de grame de zahăr și un praf de sare.

Mod de preparare cozonac dospit la rece

Pentru început trebuie să te ocupi de maiaua din lapte cald, făină și drojdie proaspătă. Compoziția trebuie lăsată 15 minute, timp în care poți să amesteci gălbenușurile și ouăle cu zahărul tos și cel vanilat, coaja rasă de portocală, sarea și esența de rom. Amestecă toate ingredientele până când compoziția devine aerată. Ulterior, toarnă maiaua și omogenizează amestecul. Toarnă făina pe care o vei încorpora cu atenție. Untul trebuie să fie moale și tăiat în cubulețe. Ulterior, adaugă-l în compoziție în trei tranșe, frământând încontinuu după fiecare. După ce vei face acest pas, toarnă uleiul încet și continuă să frămânți.

Ne puteți urmări și pe Google News

Unge un bol cu ulei și răstoarnă aluatul în acest recipient. Ulterior, bagă-l în frigider peste noapte sau timp de 12 ore. Acest pas va face ca aluatul tău să fie mult mai gustos. Scoate aluatul din bol și frământă-l timp de 30 de secunde pentru a scoate aerul din el. Pentru cremă trebuie să amesteci foarte bine toate ingredientele. Ulterior, împarte aluatul în șase bile egale și întinde-le în foi dreptunghiulare. Împarte crema pentru a-ți ajunge în mod egal pentru fiecare foaie. Întinde umplutura pe aluat și rulează-le.

Împletește câte două rulouri și pune-le în tăvi. Cozonacii trebuie lăsați în tăvi la dospit încă o oră pentru a mai crește. În acest timp, poți să preîncălzești cuptorul. Coace cozonacii timp de 45-50 de minute la 160 de gradce Celsius. Fierbe apa și cele două tipuri de zahăr pentru a face siropul. Amestecul trebuie lăsat să fiarbă timp de două minute și ulterior adăugat coniacul. Siropul se toarnă într-o tavă cu pereții înalți. Cozonacii vor sta la răcit timp de 10 minute după ce îi vei scoate din cuptor. Ulterior, îi poți însiropa, potrivit Playtech.