Rețetele de cozonac ale lui Cătălin Scărlătescu, Florin Dumitrescu și Sorin Bontea. Secretul bucătarilor de la Chefi la cuțite
- Emma Cristescu
- 5 aprilie 2023, 22:32
Paștele se apropie, iar chefii Cătălin Scărlătescu, Florin Dumitrescu și Sorin Bontea le-au explicat gospodinelor cum să facă cele mai gustoase rețete de cozonaci. Fiecare bucătar are un ingredient special.
Cozonacul este desertul minune de Paște, iar chefii Cătălin Scărlătescu, Florin Dumitrescu și Sorin Bontea au dezvăluit care sunt rețetele pe care le prepară în restaurantele lor sau pentru mesele în familie.
Pentru rețeta lui Cătălin Scărlătescu aveți nevoie de: 1 kilogram de făină, 450 de ml lapte, 200 g rahat, 500 g nucă, 250 g zahăr, 1 păstaie de vanilie, 300 g unt, 150 g ciocolată, 30 g portocală confiată, 30 g coajă de lămâie, 5 ouă proaspete și 60 de g drojdie.
Cătălin Scărlătescu a declarat că ingrediente trebuie să fie scoase din frigider cu 3-4 ore înainte să începeți prepararea cozonacului.
Pentru o crustă delicioasă, cheful recomandă să preparați maiaua. Într-un bol, amestecați cele 60 de grame de drojdie cu 100 de ml de lapte. Puneți 3 linguri de făină, 1 linguriță de zahăr și amestecați până la omogenizare. Lăsați apoi aluatul la dospit până când își dublează volumul. În tot acest timp, într-o oală pusă pe foc amestecați laptele, zahărul și păstaia de vanilie până se topește zahărul. Într-un alt vas, amestecați gălbenușurile cu un praf de sare, iar treptat, în timp ce amestecați, adăugați făina. Ulterior se adaugă laptele în care s-a topit zahărul cu vanilia și maiaua. Adăugați apoi untul și amestecați până când se omogenizează. Se adaugă bucățele de portocală și coaja rasă de la o lămâie.
Umplutura se prepară din ciocolată topită, nuci mărunțite și rahat. Se amestecă, iar apoi se întinde pe aluatul care se rulează. Rulada se taie în două, pe lungime, iar bucățile trebuie puse pe tava de cozonac. Puneți-le în forme și ungeți preparatul cu ou. Înainte de a fi băgat la cuptor, cozonacul trebuie să mai crească în tavă pentru aproape 2 ore. Cozonacul trebuie lăsat la cuptor 45 de minute.
Rețeta lui Florin Dumitrescu
Pentru rețeta lui Florin Dumitrescu aveți nevoie de următoarele ingrediente 500 de grame de făină, 2 ouă, 20 g drojdie, 150 ml lapte, 100 ml apă, 400 g miez de nucă, 1 coajă de portocală, 100-150 g zahăr brun, 200 g unt, 1 linguriță de scorțișoară și 2 de cuișoare.
Se amestecă făina cu untul până când se obține un aluat nisipos. Separat, se amestecă laptele cu drojdia, un gălbenuș de ou și o lingură de zahăr brun. Totul se amestecă bine până când se topește drojdia. Aluatul se adaugă la frigider pentru 20 de minute. Apa cu zahărul brun se pun la foc, timp în care nuca trebuie sfărâmată împreună cu cele 2 cuișoare.
Nuca se amestecă cu siropul, scorțișoara și coaja de portocală. Aluatul se întinde subțire, umplutura cu nucă se pune peste, se închid capetele, iar apoi se rulează. Puneți rulada la rece pentru aproximativ o jumătate de oră. Ulterior, se unge aluatul cu ou și se înțeapă din loc în loc, ca să se poate coace și la interior. Cuptorul trebuie să fine încins la 160 de grade. Lasăți cozonacul la cuptor 40-45 de minute.
Rețeta lui Sorin Bontea
Pentru rețeta bucătarului de la „Chefi la cuțite, Sorin Bontea, aveți nevoie de următoarele ingrediente: un kilogram de făină, 350 de grame de zahăr, 8 gălbenușuri, coaja rasă de la o lămâie, 50 de ml ulei, o jumătate de linguriță de sare, 14 grame de drojdie uscată, o esență de vanilie, un pachet de unt și un litru de lapte cu 3,5% grăsime. Lista continuă cu 80 de grame de cacao, 250 de grame nucă pisată și 25 de ml esență de rom.
Se pun pe foc 400 de ml, la încălzit. Într-un bol mare se amestecă toate ingredientele uscate, iar după ce se distribuie uniform, în mijlocul amestecului se face un „cuib”. Într-un alt recipient, se amestecă gălbenușurile de ou cu sarea, apoi se topesc 150 de grame de unt. Se dizolvă zahărul în laptele cald și se amestecă constant până când se topește complet. Esența de vanilie, ouăle amestecate cu sarea și laptele cu zahăr topit se pun treptat în cuibul făcut în vas și se pun în aluat după ce acesta s-a omogenizat. Se frământă până când se încorporează untul și laptele, potrivit Cancan.