Evenimentul Zilei > Justitie > Rețeaua judecătorilor șpăgari. Magistratul care a primit o mașină pentru eliberarea unui condamnat
Rețeaua judecătorilor șpăgari. Magistratul care a primit o mașină pentru eliberarea unui condamnat

Rețeaua judecătorilor șpăgari. Magistratul care a primit o mașină pentru eliberarea unui condamnat

Judecătorul Mircea Moldovan și-a băgat în combinațiile șpăgii trei rude apropiate: fiul, un nepot și o nepoată. Fiul său are o avere fabuloasă, care a atras atenția ANI.

Detalii inedite apar în dosarul arestării celor patru judecători de la Tribunalul Bucureşti- Secţia VII Civilă. Ion Stanciu, Mircea Moldovan, Elena Rovența și Ciprian Sorin Viziru sunt acuzați că au primit mită de la practicieni în insolvenţă, lichidatori sau administratori judiciari pentru a le da spre soluţionare dosarele de insolvenţe ale unor societăţi „bune”.

Mircea Moldovan, celebru după ce a sărit gardul vilei sale de frica procurorilor DNA, este acuzat că și-ar fi folosit influența și la alți judecători din țară. Potrivit DNA, Mircea Moldovan ar fi cerut şi ar fi primit un autototurism de la Mircea Lăcătuş, în schimbul eliberării unei rude a acestuia, Mircea Lucian Lăcătuş – condamnat la şapte luni de închisoare.

Influent și la alte instanțe

Moldovan s-ar fi lăudat, susțin anchetatorii, că are relaţii pe lângă mai mulţi avocaţi şi judecători, din cadrul barourilor şi instanţelor din Bucureşti şi din ţară, şi că va obţine întreruperea pedepsei. Totul s-a întâmplat în perioada ianuarie-februarie 2013, iar judecătorul ar fi primit șpaga prin intermediul fiului său, Mircea Constantin Moldovan, a nepotului său, Augustin Sergiu Moldovan, și a unor avocați din Baroul Mureș. Procurorii DNA nu au explicat dacă Lăcătuş a fost pus în libertate ca urmare a influenţelor lui Moldovan. Lăcătuș a fost condamnat, pe 7 februarie 2013, de Curtea de Apel Târgu-Mureș, la 7 luni de închisoare pentru conducere pe drumurile publice a unui autovehicul, deşi avea permisul suspendat. El urma să execute doi ani de închisoare, după ce pedeapsa a fost contopită cu o altă condamnare pentru încălcarea Legii societăților comerciale și a fost eliberat pe 14 aprilie 2014.

Fiul lui Mircea Moldovan, Mircea Constantin Moldovan, a fost până de curând consilierul unui secretar de stat în Ministerul Economiei. Nu este singura rudă a judecătorului implicată în șpăgile primite de acesta. Nepoata acestuia, Anca-Mihaela Costache, a fost angajată la Legal Recovery IPURL, controlată de Cristina Elena Cândea, chiar dacă nu avea cunoştinţele necesare.

Angajare pentru dosare

În schimb, judecătorul ar fi favorizat societatea cu dosare bănoase, cum ar fi insolvenţa firmelor Vulcan şi Hidroelectrica. Anca-Mihaela a fost angajată în octombrie 2013, în funcția de consilie juridic. Ea primea 1.500 de lei şi un procent de 70% din veniturile obţinute din dosarele pe care le va aduce la firmă. Moldovan, denumit în discuţii „Domnul M”, i-ar fi promis că va primi dosare „bune”. Chiar aşa s-a întâmplat, susțin procurorii: la prima ședință, ea a primit pentru administrare insolvența a două societăți: Nova House Real Estate SRL și Intercar Services 3001 SRL.

Averea familiei

Averea familiei Moldovan a atras atenția inspectorilor ANI, care verifică sursele de venit. Fostul consilier ministerial, Mircea Constantin Moldovan, are șase terenuri, două case de locuit în Beica de Jos (Mureș), un apartament în Reghin (Mureș) și trei mașini: Audi A6, Nissan Patrol și Mercedes Benz. Din zona Reghin-Beica de jos este originar și Mircea Lăcătuș, cel pentru care trebuia să intervină judecătorul. La rândul său, judecătorul Mircea Moldovan are și el două case de locuit, în Voluntari (Ilfov) și Belciugatele (Călărași), și o mașină Mercedes. Potrivit stenogramelor DNA, Moldovan cerea frecvent bunuri pentru casele sale: cherestea, căpriori, lambriuri, lemne, covoare sau televizoare.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.