Evenimentul Zilei > Actualitate > Restricțiile impuse în pandemie, în România, contestate de un primar. Care este marea greșeală
Restricțiile impuse în pandemie, în România, contestate de un primar. Care este marea greșeală

Restricțiile impuse în pandemie, în România, contestate de un primar. Care este marea greșeală

Un primar din România cere să fie reevaluate restricțiile impuse în pandemie, din cauza modului de calcul deficient.

Restricțiile impuse în această perioadă de pandemie ar trebui să fie reanalizate de autorități. Este de părere primarul orașului Alba Iulia, Gabriel Pleșa. El consideră că un factor esențial este reprezentat de calculul care să țină seama de numărul de teste efectuate. Edilul spune că scenariul roşu ar trebui fie impus de la incidenţa de 5 la mie. Nu de la 3 la mie, atât cât este în prezent.

Restricțiile impuse în pandemie ar trebui reconsiderate

„Am ajuns în situaţia hilară în care premiem cu multă relaxare judeţele care nu testează populaţia. Și ţinem în scenarii roşii judeţele în care autorităţile îşi fac treaba şi testează masiv.

Alba Iulia, oraş în care autorităţile sanitare au înţeles că prin testarea în masă se poate limita răspândirea acestui virus, este aproape mereu în scenariul roşu. Şi asta pentru că autorităţile sanitare îşi fac treaba. Iar cetăţenii sunt responsabili şi aleg să se testeze la primele semne de boală. În loc să se analizeze toate aceste date cu luciditate şi să se introducă în analiză şi numărul de teste, Alba Iulia este ţinută mereu cu sabia carantinării deasupra capului şi într-un scenariu roşu continuu care nu este calculat cu aceleaşi unităţi de măsură în întreaga ţară”. A spus primarul Gabriel Pleșa într-un comunicat.

„Scenariul roşu să fie impus de la incidenta de 5 la mie, nu de la 3 la mie”

El a mai vorbit și despre efectele dezastruoase care se răsfrâng asupra celor implicați în industria HoReCa. „Lansez public un apel către Guvernul României, ministerele şi autorităţile naţionale cu rol în combaterea răspândirii virusului SARS-COV-2. Să demareze de urgenţă o analiză privind evoluţia pandemiei şi efectele pe care le are asupra economiei.

De asemenea solicit, în numele locuitorilor din municipiul Alba Iulia, să se reanalizeze modul în care se impun restricţiile pentru limitarea răspândirii virusului SARS-COV-2, astfel încât să fie luat în calcul şi numărul de teste efectuate. O altă soluţie ar fi ca în localităţile în care se realizează un număr mare de teste, scenariul roşu să fie impus de la incidenta de 5 la mie, nu de la 3 la mie. Cât este în prezent. Decizia poate fi descentralizată la nivel local. Iar măsurile să fie impuse ţinând cont de întreaga situaţie epidemiologică corelată cu numărul de teste efectuate”,