Evenimentul Zilei > Actualitate > Exclusiv. Ultimele noutăți despre călătoria în Grecia. Condițiile de intrare și de ședere impuse de pandemie
Exclusiv. Ultimele noutăți despre călătoria în Grecia. Condițiile de intrare și de ședere impuse de pandemie

Exclusiv. Ultimele noutăți despre călătoria în Grecia. Condițiile de intrare și de ședere impuse de pandemie

Grecia a fost și, cu siguranță, va rămâne una dintre destinațiile preferate ale românilor. De aceea, ei trebuie să știe ultimele noutăți în ceea ce privește  obligațiile pe care le au dacă se duc într-acolo.

În momentul de față, grecii trăiesc sub rigorile unor măsuri drastice impuse de guvernul de la Atena în urmă cu mai bine de trei luni – magazine închise, restricții de mișcare, obligativitatea prezentării unor documente la ieșirea din casă. De aceea, aceia care vor să viziteze Grecia în această perioadă, trebuie să se supună acestor reguli interne severe.

În plus, pentru a putea intra  pe teritoriul țării – acum închisă parțial – e nevoie de un test PCR negativ făcut cu 72 de ore înainte, iar carantina de șapte zile este obligatorie. Dovada vaccinării nu înlocuiește, cel puţin deocamdată, cele două măsuri.

De Paște, se vor ști mai multe despre măsurile aplicate în viitor

Chiar dacă sezonul vacanțelor pe coastele însorite ale Greciei nu a fost încă deschis, multă lume își face deja planuri pentru această vară. Ca și grecii pe care pandemia îi ține în case de trei luni.

În aceste condiții pline de incertitudine, sfatul unui consultant în turism, un român stabilit de 16 în Grecia, la Paralia Katerini, este ca lumea să nu se grăbească și să aștepte până în perioada sărbătorilor pascale. Abia atunci, lucrurile se vor mai ”așeza” și se va ști care vor fi condițiile de intrare și de ședere în Grecia pentru perioada ce va urma.

Test PCR negativ făcut cu 72 de ore înainte, o declarație și șapte zile de  carantină

”Având în vedere schimbările rapide în evoluția pandemiei, nimeni nu poate spune acum ce va fi la vară. Cu siguranță nu vom vorbi de carantină pentru turiști, dar mai multe nu se știu în acest moment. Vom vedea ce va fi cu testele PCR, cu documentele care vor atesta vaccinarea.

Tot ce știm este că Grecia mai are o săptămână, până pe 25 februarie, până va ieși din acest lockdown parțial în care stăm de anul trecut, din noiembrie. Asta dacă situația nu se va înrăutăți și măsurile restrictive se vor prelungi, așa cum s-a mai întâmplat. Dar, românii care vin aici trebuie să știe că, pentru a intra în Grecia, au nevoie de un test PCR negativ făcut cu 72 de ore înainte, de o declarație ce poate fi descărcată de pe travel.gov.gr și că vor sta în carantină șapte zile. Atenție, o săptămână, nu două, cum s-a vehiculat! Oricum, o țară întreagă așteaptă să vadă cum se va călători în Grecia”, ne-a explicat Edmond Bica, consultant în turism.

În Atena, noaptea nu se iese pe străzi, iar ziua e voie doar între 5.00 și 18.00, în baza unui sms

Până când restricțiile vor fi ridicate, grecii din Atena și din zona metropolitană ateniană au voie să iasă noaptea din case doar pentru urgențe majore. Iar pe timpul zilei, deplasările se pot face doar în intervalul orar 5.00 – 18.00 și doar în baza unui sms ce trebuie prezentat polițiștilor în cazul unui control. Posibilele șase situații care permit ieșirea din casă pe timpul zilei – cumpărături, plimbatul animalelor de companie, probleme la bănci și servicii publice, mersul la farmacie sau spital, nunți sau botezuri și exerciții fizice -, sunt numerotate de la unu la șase.

”Omul bifează situația în care se află, de la unu la șase. Trimite un sms la 13033, mesaj la care primește o confirmare. Acela este documentul electronic care îi permite să stea două ore pe străzi. Foarte rar, unii folosesc declarația pe propria răspundere, formularul pe hârtie. Peste 90 la sută optează pentru varianta electronică chiar dacă e mai ușor de verificat de autorități. Lumea e responsabilă, chiar dacă este o situație grea. Are răbdare, iar guvernul este alături de cetățenii lui. Oamenii primesc lunar 534 de euro somaj tehnic, iar statul contribuie cu 40 la sută la plata chiriilor pentru spații sau pentru cei care stau în locuințe închiriate”, a mai spus Edmond Bica.

Dacă în zona Atenei restricțiile sunt mai stricte, totul fiind închis, mai puțin magazinele pentru mâncare, în celelalte zone ale țării măsurile restrictive sunt ceva mai blânde. Mai găsești deschis un magazin care vinde haine, încălțăminte sau o frizerie. Iar ziua se poate merge pe stradă, în baza sms-ului între 5.00 și 21.00, un program cu trei ore mai lung decât la Atena.

Gerul năprasnic și zăpada i-au cam speriat pe atenieni

Restricțiile de pandemie au fost, zilele acestea, ceva mai greu de suportat pentru atenieni deoarece s-au confruntat cu un val neobișnuit de frig dar și de ninsori. Nefamiliarizați cu asemenea temperaturi care au coborât chiar și până la -20 de grade, dar și cu peisajul hibernal care s-a așternut peste oraș dintr-odată, grecii din aceste zone au rămas bocați în case.

Drumuri și autostrăzi înzăpezite și înghețate au fost închise, la fel și școli. Unii dintre șoferi nu au avut curaj nici să conducă prin oraș din cauza condițiilor meteo și a faptului că mașinile lor nu sunt echipate pentru asemenea intemperii.

După trei zile, vremea le-a zâmbit din nou grecilor, iar acum sunt așteptate temperaturi de până la 19 grade.