Restantele de toamna ale politicienilor

Restantele de toamna ale politicienilor

De-abia intorsi din vacanta, politicienii se pregatesc pentru urmatoarele teste politice. Ei trebuie sa rezolve urgent temele pe care le-au amanat in acest an. cand vor fi organizate alegerile europarlamentare si ce sa va intampla cu proiectul votului uninominal?

Apoi se va pregati pentru primul test electoral, scrutinul pentru Parlamentul European. Deocamdata, nimeni nu stie ce guvern vom avea in toamna. Politicienii s-au intors din vacanta si se pregatesc din nou pentru batalii grele.

Liberalii amana alegerile europarlamentare pentru a mai creste in sondaje, PSD ameninta ca va pune tunul motiunii pe guvernul Tariceanu, UDMR trebuie sa infrunte concurenta agresiva a radicalilor maghiari, iar PD spera sa revina la putere, spre satisfactia presedintelui Basescu.

Motiunea de cenzura pe care PSD o pregateste a provocat deja mai multe reactii politice, in functie de aceasta actiune importanta urmand sa se reconfigureze si fortele de pe scena politica romaneasca. Decizia a fost luata la o reuniune informala a liderilor PSD, desfasurata in aceasta saptamana la Bran, iar la sfarsitul lunii august, ea urmeaza sa fie validata de Comitetul executiv al PSD.

Social-democratii s-au declarat in mai multe randuri nemultumiti de colaborarea cu PNL. Vicepresedintii PSD acuza cabinetul Tariceanu ca si-a insusit proiectele social-democratilor de marire a pensiilor si de acordare a subventiilor pentru agricultori, iar presedintii PSD de consilii judetene sunt nemultumiti ca guvernul nu le-a distribuit fonduri.

„Asa nu se mai poate. Ori e alba, ori e neagra. Ei culeg roadele si noi suntem sclavii de pe plantatie. Ne-am saturat sa tinem trena PNL-ului. Noi gasim solutii cu majorarea pensiilor si acordarea de subventii in agricultura, si ei trimit scrisori prin care spun ca guvernul a facut toate acestea”, a rabufnit vicepresedintele Ilie Sarbu.

Oficial, principalele motive pe care social-democratii le vor enumera in textul motiunii, enuntate de secretarul general al PSD Titus Corlatean, se refera la proasta absorbtie a fondurilor europene, functionarea necorespunzatoare a Justitiei, precum si la problemele din sistemele de sanatate si educatie.

Potrivit analistilor politici, in urmatoarea perioada nu doar liberalii vor avea probleme mari, ci si autorii motiunii. Incoltit de grupurile nemultumite din PSD, Mircea Geoana isi joaca inca o data pozitia de lider, iar rezultatul motiunii va fi decisiv pentru acest partid. Desi ar putea demola cabinetul Tariceanu, PSD risca sa nu obtina nimic de pe urma acestei actiuni.

Partidul lui Geoana poate respinge prima formula de guvern care va fi propusa, insa un al doilea refuz ar declansa alegerile anticipate, o alta varianta dorita de Basescu, presedintele fiind convins ca doar el si PD ar avea de castigat prin  intoarcerea catre popor.

In incercarea de a scapa de sub presiune, premierul Tariceanu a convocat luni partidele la consultari pe tema fixarii datei alegerilor europarlamentare, dupa ce liberalii au tot amanat luarea unei decizii, cu scopul de a castiga timp pentru alte masuri sociale. Daca Bulgaria - tara vecina cu care romanii se compara mereu cand e vorba de integrarea in UE - a organizat alegerile europarlamentare inca din luna mai, politicienii romani s-au dovedit incapabili sa conlucreze in favoarea interesului national.

Potrivit analistilor politici, presedintele Traian Basescu isi va continua in aceasta toamna cu consecventa actiunile politice in care s-a inscris, urmarind sa obtina cat mai rapid un guvern PD alaturi de care sa conduca tara si sa pregateasca alegerile locale si parlamentare din 2008, precum si scrutinul prezidential din 2009.

Cititi si:

Cu ce se ocupa politicienii romani la toamna

Ne puteți urmări și pe Google News