Relaxarea influențează percepția românilor cu privire la vaccinare. Angajații vor introducerea imunizării obligatorii

Relaxarea influențează percepția românilor cu privire la vaccinare. Angajații vor introducerea imunizării obligatorii

Mai bine de două treimi dintre români sunt favorabili vaccinării anti-COVID, în contextul măsurilor de relaxare adoptate de autorități.

Românii spun că decizia autorităților de a introduce măsuri de relaxare, în contextul reducerii numărului de cazuri de infectare cu coronavirus, i-a determinat să privească cu alți ochi campania de vaccinare. Mulți și-au schimbat punctul de vedere pe care îl aveau înainte referitor la acest subiect.

Informația apare în ultimul sondaj realizat de IRES care vizează percepția publică privind măsurile de relaxare a restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19. Sondajul analizează perioada cuprinsă în intervalul 18 mai – 21 mai 2021.

Astfel, un procent de 66% dintre români se declară în favoarea vaccinării anti-COVID și asociază adoptarea măsurilor de relaxare cu această acțiune. Aceasta în condițiile în care autoritățile au anunțat că unele măsuri viitoare de relaxare vor fi condiționate de atingerea unei rate de vaccinare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Întrebați dacă aceste declarații le influențează opinia despre vaccinare, 18% au răspuns afirmativ. 12% dintre români spun că anterior erau împotriva vaccinării, dar aceste declarații i-au făcut să fie favorabili, în timp ce 6% erau anterior favorabili, dar acum sunt împotrivă.

Românii susțin vaccinarea

Sondajul arată că, în prezent, 2 din 3 români sunt favorabili vaccinării anti-COVID-19, iar 3 din 10 sunt împotriva vaccinării, în timp ce 4% nu au o poziționare vis-a vis de acest subiect.

Studiul IRES a fost realizat în perioada 18 – 21 mai 2021 și analizează percepția publică privind măsurile de relaxare a restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19.

Acesta a fost realizat pe un eșantion de 1.341 indivizi cu vîrste de 18 ani și peste. Tipul eșantionului a fost simplu, aleatoriu, reprezentativ pentru populația adultă, neinstituționalizată din România. Datele au fost culese prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing). Eroarea maximă tolerată a fost de ± 2,7%.

Angajații susțin vaccinarea obligatorie

În același context, o cercetare realizată de platforma BestJobs arată că aproape jumătate dintre angajați sunt de părere că vaccinarea ar trebui să devină obligatorie. Ei susțin că astfel s-ar simți mai în siguranță la birou. Conform sondajului, 48% dintre angajați sunt de părere că vaccinarea ar trebui să devină obligatorie.

Mai mult, 57% dintre angajați au declarat că s-ar simți mai în siguranță dacă ar ști că toți colegii sunt vaccinați, în timp ce pentru 10% este mai important să fie ei înșiși vaccinați, mai arată sondajul BestJobs. Alți 33% dintre cei intervievați declară că nu cred în vaccin.

„Când vine vorba de întoarcerea la birou, angajații își fac în continuare griji cu privire la starea lor de sănătate și la riscul de îmbolnăvire cu virusul COVID-19. Cea mai mare îngrijorare este legată de respectarea regulilor de distanțare și a regulilor de igienizare și dezinfecție a spațiilor (38%). Pentru a se simți mai în siguranță în cazul întoarcerii la birou, angajații consideră că este de datoria angajatorilor să faciliteze vaccinarea anti-Covid a echipei (27%), să aibă proceduri de curățenie și dezinfecție mai stricte (21%) și să permită lucrul cât mai mult de acasă (20%).

În proporții mai mici, angajaților le-ar conveni mai mult să nu fie nevoiți să participe la întâlniri cu persoane din afara companiei (15%) și să fie informați în permanență despre cazurile de îmbolnăvire ale oamenilor din companie (13%)”, se arată într-un comunicat transmis de BestJobs.

Conform cercetării, dacă li se va impune revenirea la birou, 22% dintre respondenți se arată preocupați de sistemul de ventilație al clădirilor. Un alt motiv pentru care angajații cred că munca de la birou i-ar putea expune la riscuri este teama că nu vor primi suficiente materiale sau echipamente de protecție și dezinfectare (21%).

Angajații nu exclud călătoriile de serviciu

Conform cercetării, necesitatea de a călători în interes de serviciu este privită cu reticență de 14% dintre respondenți. Mai puțini de atât, 6%, au o problemă cu faptul că nu se poartă masca la locul de muncă.

„Contextul pandemiei a adus provocări pe toate planurile, dar mai ales pe cel profesional. Pe lângă riscul de a se infecta cu virusul COVID-19, angajații se tem cel mai tare că nu își pot găsi un loc de muncă mai bun (26%), că vor fi nevoiți să muncească mai mult pentru același salariu (21%) sau că își vor pierde locul de muncă (15%). Pentru 8% dintre ei, cea mai mare îngrijorare este că le poate scădea salariul”, se mai arată în sondajul BestJobs.

Sondajul a fost efectuat în perioada 17 - 24 mai pe un eșantion de 1.026 utilizatori de internet din România.