Evenimentul Zilei > Actualitate > Relaxarea de sărbători încinge spiritele în coaliție. Alexandru Rafila criticat din interior. Uite restricțiile, nu sunt restricțiile
Relaxarea de sărbători încinge spiritele în coaliție. Alexandru Rafila criticat din interior. Uite restricțiile, nu sunt restricțiile

Relaxarea de sărbători încinge spiritele în coaliție. Alexandru Rafila criticat din interior. Uite restricțiile, nu sunt restricțiile

Relaxarea de sărbători încinde spiritele în coaliție. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a fost aspru criticat de către colegii de coaliție pentru decizia pe care a luat-o și care îi vizează pe toți românii.

Liderul PNL, Florin Cîțu, s-a arătat surprins de noile măsuri adoptate de guvern, la propunerea Ministerului Sănătății, pentru gestionarea pandemiei de coronavirus. El a precizat că nu înțelege care a fost rațiunea adoptării măsurilor de relaxare de sărbători. Aceasta în condițiile în care numărul de cazuri de COVID este destul de mare. Florin Cîțu a comparat situația actuală cu cea din vară, când măsurile de relaxare în pandemie au fost adoptate în condițiile în care nivelul de îmbolnăvire era redus.

„Sunt puțin surprins! Eu mi-aduc aminte că am fost criticat astă-vară, când au fost măsuri de relaxare, când erau câteva zeci de cazuri pe zi. Astăzi vorbim de o mie de cazuri pe zi și văd că se relaxează”, a spus Florin Cîțu.

Afirmațiile sale l-au vizat direct pe Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, care a propus măsuri de relaxare, pentru sărbători, în condițile în care toată lumea avertizează cu privire la valul cinci al pandemiei.

„Unii dintre cei care ne criticau astă-vară acum sunt foarte relaxați. Eu privesc cu atenție ce se întâmplă în acest moment, cu atenție și îngrijorare. Sper să nu am dreptate. Nu știu dacă este un moment în care să ne relaxăm”, a avertizat Florin Cîțu.

Sursa foto: EEC-Razvan Valcaneantu

Statul nu poate suporta testarea gratuită

În acest context, fostul premier a precizat că introducerea certificatului verde oferea posibilitatea de a menține economia deschisă și de a avea o rată mare de vaccinare.

„Vorbim de ceva vreme de această lege, de certificatul verde. Refuz să cred că cei care nu s-au vaccinat acum două săptămâni sau trei săptămâni au vreo scuză. (…) Mi se pare un timp rezonabil ca cei care nu s-au vaccinat încă să se vaccineze”, a mai spus Florin Cîțu.

Președintele PNL a declarat că testarea gratuită, propusă în coaliția de guvernare nu va ajuta campania de vaccinare. Mai mult, din punct de vedere financiar, statul nu va putea suporta costurile decât pentru 45 de zile.

„Am primit o variantă a acestui proiect de lege, nu am discutat-o cu colegii mei, astăzi o să discutăm. Ca principi, știți foarte bine opinia mea că nu poți să susții nelimitat o asfel de cheltuială atunci când există un vaccin gratuit, iar soluția de a depăși pandemia este vaccinarea, nu testarea. (…) Dacă oferim o testare gratuită nelimitat rata de vaccinare nu o să mai crească”, a declarat Florin Cîțu.

Anunț de ultimă oră! Rafila confirmă: Formularul de localizare a pasagerilor devine obligatoriu în România
Foto: EEC-Razvan Valcaneantu

Cum justifică ministrul Sănătății măsurile de relaxare

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a anunțat măsuri de relaxare pentru perioada sărbătorilor de iarnă. Măsura a stârnit numeroase controverse, în condițiile în care toată lumea se așteaptă la o explozie a cazurilor de COVID în luna ianuarie.

Ministrul PSD și-a justificat decizia spunând că relaxarea vine pe fondul unei tendințe descendente a pandemiei. Aceasta spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat în vară, când relaxarea a fost urmată de o creștere a numărului de cazuri de COVID.

„Măsurile de relaxare luate în perioada verii au fost luate pe un trend crescător constant. Acum ne aflăm pe un trend descendent şi sperăm să putem să îl menţinem aşa. Dar pentru aceasta trebuie să înţeleagă toată lumea că trebuie să respectăm regulile. Aceste reguli care par puţin mai relaxate, trebuie respectate.

Decât să avem reguli extrem de dure, extrem de limitative care nu sunt respectate, e mai bine să avem o anumită relaxare şi cu o respectare riguroasă a tuturor acestor reguli. Acesta trebuie să fie mesajul şi asta este de fapt dorinţa şi încercarea pe care o avem acum”, a mai spus Rafila la finalul ședinței de Guvern în care au fost adoptate relaxările.