Evenimentul ZileiSocialRefugiații ucraineni cheltuie două miliarde de dolari pe lună: „Reiese că refugiații noștri nu sunt chiar refugiați, ci turiști destul de bogați”

Refugiații ucraineni cheltuie două miliarde de dolari pe lună: „Reiese că refugiații noștri nu sunt chiar refugiați, ci turiști destul de bogați”

Refugiații ucraineni cheltuie două miliarde de dolari pe lună: „Reiese că refugiații noștri nu sunt chiar refugiați, ci turiști destul de bogați”
Refugiații ucraineni aflaţi în străinătate au cheltuit cel puțin două miliarde de dolari în cursul lunii aprilie - potrivit ediţiei ucrainene a revistei Forbes. Publicaţia citează date ale Băncii Centrale de la Kiev (NBU), furnizate de reprezentantul Ucrainei la Banca Mondială, Roman Kaciur.

„Reiese că refugiații noștri nu sunt chiar refugiați, ci turiști destul de bogați, care susțin activ industria ospitalității europene” – a remarcat Roman Kaciur. Potrivit NBU, 80% din suma de două miliarde de dolari cheltuiţi în aprilie a fost reprezentată de plăți pentru bunuri efectuate prin terminale POS.

Refugiații ucraineni, achiziții de 3 – 4 ori mai multe decât în 2021

Ucrainenii au cheltuit majoritatea acestor bani folosind carduri bancare pentru plata în magazine alimentare/supermarketuri (17%), achiziționarea de articole nealimentare (11%), servicii hoteliere (8% ), operațiuni la benzinării (5%) şi servicii de catering (4%).

Potrivit Forbes, ucrainenii au cheltui încă aproximativ 45 de milioane de dolari pe servicii de comunicații mobile o medie de 12 dolari). În același timp, refugiații ucraineni economisesc lunar aproximativ 12 milioane de dolari, datorită ajutorului umanitar și ofertelor speciale ale operatorilor. O comparaţie cu statisticile privind cheltuielile externe de anul trecut indică o creștere de 3-4 ori, conform publicației Korrespondent.

6,5 milioane de ucraineni deveniți refugiați

„În a doua jumătate a anului 2021, ucrainenii au cheltuit prin rețelele băncilor nerezidente 500-700 de milioane de dolari lunar. Alte până la 50 de milioane de dolari au fost retrase în numerar de la bancomate.

Având în vedere numărul de refugiați, se dovedește că fiecare ucrainean investește 400 de dolari pe lună în economia țărilor europene” – a subliniat şi reprezentantul Ucrainei la Banca Mondială. Potrivit calculelor NBU, în luna aprilie, fiecare ucrainean a plătit cu cardul, în medie, 125 de dolari și a retras aproximativ 150 de dolari numerar de la bancomat. Datele ONU arată că 6,5 milioane de persoane au părăsit Ucraina de la începutul războiului, dar recent s-a înregistrat o creștere semnificativă a cetățenilor care se întorc în țară”, a explicat Mihailo Demkiv, analist financiar al ICU Group. (RADOR)


Accesează: