Criza refugiaților din România. Bruxelles a transferat Guvernului 450 milioane de euro: „Persoanele care fug de război au nevoie de sprijin”

Criza refugiaților din România. Bruxelles a transferat Guvernului 450 milioane de euro: „Persoanele care fug de război au nevoie de sprijin”Sursa: arhivă EVZ

Statele membre ale Uniunii Europene au primit peste 3,7 miliarde de dolari de la buget pentru a găzdui refugiații ucraineni. România și Polonia au fost principalii beneficiari ai plăților avansate de Bruxelles. Fondurile au fost furnizate sub formă de prefinanțare din programele de redresare post-pandemice, în urma unui amendament la bugetul UE, care a fost aprobat la începutul lunii aprilie.

Statele membre ale UE au primit în total suma de 3,5 miliarde de euro, echivalentul a 3,7 miliarde de dolari, de la bugetul UE pentru a gestiona criza refugiaților ucraineni, potrivit unui anunț făcut de Comisia Europeană. Se crede că peste 11 milioane de persoane și-au părăsit locuințele din Ucraina de la începutul războiului, potrivit Organizației Națiunilor Unite.

Bruxelles a plătit peste 3,5 miliarde euro pentru refugiați

„Comisia (Europeană - n.r.) a plătit peste 3,5 miliarde de euro sub formă de plăți în avans către statele membre pentru a le ajuta să gestioneze sosirea pe teritoriul lor a persoanelor care fug de războiul din Ucraina”, se arată într-un comunicat emis de organismul executiv al UE.

Fondurile au fost oferite sub formă de prefinanțare din programele de redresare post-pandemice, în urma unui amendament la bugetul UE care a fost aprobat la începutul acestei luni.

„Persoanele care fug de războiul din Ucraina au nevoie de sprijin imediat pentru a-și reconstrui viața în siguranță. Cu aceste plăți în avans, statele membre pot oferi hrană, cazare, asistență medicală, educație, ajutor pentru a avea acces la locuri de muncă și multe altele celor care au nevoie”, a declarat comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit.

450 de milioane de euro transferați României

Țările UE învecinate cu Ucraina, care au găzduit cei mai mulți refugiați după declanșarea războiului din 24 februarie de către Rusia, sunt cele mai mari beneficiare ale transferului bugetar. Polonia a primit peste 562 de milioane de euro, în timp ce România și Ungaria au beneficiat de 450 de milioane de euro și, respectiv, 300 de milioane de euro.

Cehia și Slovacia au fost sprijinite cu 284 de milioane de euro și, respectiv, 209 milioane de euro.

Italia și Spania, care sunt destinații populare din cauza comunităților ucrainene semnificative, au primit 452 de milioane de euro și 434 de milioane de euro.

În temeiul directivei UE privind protecția temporară, cetățenii ucraineni, membrii familiilor lor și rezidenții țării au dreptul la protecție în orice stat membru al UE.

Regimul de protecție acordă dreptul la muncă, la rezidență, la educație, la alocații sociale și la asistență medicală pentru cel puțin un an, cu o posibilă prelungire de doi ani.

Potrivit cifrelor Comisiei Europene, Uniunea Europeană găzduiește peste 4 milioane de refugiați ucraineni.