Recongelarea și reîncălzirea alimentelor. Sfaturi pentru menținerea calității și siguranței în bucătărie

Recongelarea și reîncălzirea alimentelor. Sfaturi pentru menținerea calității și siguranței în bucătărie Sursa foto Facebook/ Recongelare

Transportul mâncărurilor și ingredientelor de la frigider la congelator și invers poate fi perfect, atâta timp cât respectați anumite reguli. Recongelarea alimentelor se poate realiza dacă sunt respectați anumiți pași, conform Departamentului Agriculturii din SUA.

Dacă procesul de decongelare nu este făcut cum trebuie atunci calitatea produselor va avea de suferit. Pentru a înțelege mai bine cum să vă confruntați cu aceste enigme din bucătărie, iată răspunsurile la întrebări frecvente despre ce se întâmplă cu alimentele atunci când trec de la congelator la frigider la masă și invers.

Este sigur să dezghețați și să recongelați alimentele?

Recongelarea este perfect sigură, conform U.S.D.A., atât timp cât alimentele au fost decongelate în frigider. Aceasta este cea mai sigură metodă de a ține agenții patogeni la distanță, a declarat Dr. Schaffner. O decongelare rapidă în cuptorul cu microunde sau într-o baie de apă rece este bună dacă gătiți imediat alimentele. Totuși, aceasta nu este cea mai sigură pentru recongelare.

Carnea crudă cea mai perisabilă  este cea tocată, pentru tocană, de pasăre sau fructe de mare. Aceasta trebuie recongelată în termen de două zile. În schimb, b mari de carne roșie (fripturi, cotlete sau fripturi de vită, porc sau miel) în termen de cinci zile. Alimentele gătite anterior și apoi congelate (cum ar fi restul unei lasagna mari congelate sau o tigaie de enchiladas) pot fi recongelate până la patru zile după decongelare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Congelarea ucide bacteriile?

Înghețarea oprește dezvoltarea bacteriilor, dar nu o inversează. Prin urmare, fiți atenți atunci când congelați și decongelați de mai multe ori. Niciun aliment perisabil nu ar trebui să stea la o temperatură mai mare de 4 grade Celsius mai mult de două ore în total.

Pentru a fi în siguranță, Ashley Christensen, bucătar-șef și proprietar al AC Restaurants și autor al cărții de bucate "It's Always Freezer Season", recomandă să se gătească bine proteinele crude recongelate. Ea sugerează, de asemenea, etichetarea recipientelor cu mesaje precum "Gătiți în termen de o zi de la decongelare". Oricare alimente aruncate înapoi în congelator vor fi ajuns probabil la termenul de expirare în frigider.

Care sunt cele mai bune alimente pentru recongelare?

Alimentele care îngheață bine se recongelează și ele bine. Carnea crudă și carnea de pasăre se refac foarte bine. Fibrele lor proteice sunt rezistente, iar grăsimea creează o barieră protectoare pentru a încetini formarea cristalelor de gheață.

Produsele coapte, cum ar fi pâinea și prăjiturile, nu sunt de obicei afectate, datorită matricei lor stabile de amidon și a amortizoarelor de aer, a declarat Donna Garren, vicepreședinte executiv pentru știință și politică la American Frozen Food Institute. Alte alimente excelente pentru recongelare sunt supe, tocănițe și piureuri care nu au multe variații texturale de pierdut sau ingrediente care vor fi transformate într-o nouă formă.

Puteți recongela brânza și laptele?

„Atât brânza, cât și laptele devin din ce în ce mai degradate în ceea ce privește textura, aroma și aspectul cu fiecare ciclu de îngheț-dezgheț. Brânza devine mai uscată, mai sfărâmicioasă și mai puțin aromată. Laptele devine granulat, apos și mai puțin neted" a declarat doctor Garren.

Soluția doamnei Christensen este congelarea lactatele preparate într-un fel de mâncare complet.

Este sigur să reîncălziți alimentele, apoi să le puneți înapoi în frigider?

„Nu este sigur să reîncălziți și să refrigerați alimentele în mod repetat. Acest lucru se poate face doar dacă alimentele pot sta perioade lungi de timp la temperatura camerei", a declarat Dr. Schaffner. Există, de asemenea, un lucru interesant.

De fiecare dată când reîncălzim bine resturile la 73 de grade Celsius, U.S.D.A. ne oferă încă trei-patru zile pentru a le mânca. Dar există o piedică. Cu fiecare reîncălzire, se pierde mai multă umiditate. Tăițeii și orezul se înăspresc, iar legumele altădată tari se topesc într-o tocană amorfă și moale.

Care sunt cele mai bune modalități de a îmbunătăți mâncarea reîncălzită?

Alimentele care au făcut ture suplimentare în congelator sau în cuptorul cu microunde își vor fi pierdut din structură, aromă și personalitate.

Noor Murad, bucătar și autoare a cărții "Ottolenghi Test Kitchen: Shelf Love", recomandă reîncălzirea blândă a mâncărurilor cu un strop de apă. Apoi gustați puțin pentru a vă asigura pentru gust. Adăugați ierburi proaspete sau lămâie pentru mai multă aromă sau un strop de semințe de chimen sau coriandru prăjite și zdrobite pentru mai multă textură, potrivit nytimes.com.

Revista presei