Produse vegetariene care reduc consumul de carne în rândul pacienților din spitale

Produse vegetariene care reduc consumul de carne în rândul pacienților din spitale Dietă vegană. Sursa foto: Arhiva EVZ

Mai multe opțiuni vegetariene reduc consumul de carne în rândul pacienților din spitale. Mâncarea din spitale este adesea dezagreabilă. Procentul de carne din farfurie este excesiv de mare și adesea încalcă recomandările privind dieta bazată pe plante din spitale ale Societății Germane de Nutriție (DGE). Două noi cercetări realizate de Spitalul Universitar din Bonn (UKB) și de Universitatea din Bonn arată că clinicile pot încuraja în mod activ o alimentație mai sănătoasă.

Mai multe opțiuni vegetariene reduc consumul de carne

Constatările pot informa deciziile culinare ale spitalelor. Journal of Environmental Psychology publică rezultatele studiului.

proteine vegani

Dietă vegană. Sursa foto Dreamstime

Echipa de cercetare condusă de Prof. Simone Dohle, șeful Laboratorului de comunicare a riscurilor și sănătății din cadrul Institutului de medicină de familie UKB, a efectuat două studii online care reprezintă populația adultă germană care mănâncă carne săptămânal. Ambele investigații au utilizat bucătăria unui spital universitar german.

Au mâncat mai multe mese pe bază de plante

Participanții din două grupuri au fost rugați să își imagineze că se află într-un spital. Ei au trebuit să aleagă zilnic, timp de două săptămâni, unul dintre cele trei feluri de mâncare din spital. Un grup a primit un meniu zilnic cu două feluri de mâncare pe bază de carne, iar celălalt cu unul singur. Participanții la studiu din al doilea grup au mâncat mai multe mese pe bază de plante.

Ne puteți urmări și pe Google News
Mâncare spital

Mâncare spital. Sursă foto: freepik.com

Pentru a-și îmbunătăți experimentul, cercetătorii din Bonn au etichetat mesele „colorate și sănătoase”. Combinat cu o mulțime de opțiuni vegetariene, acest lucru a redus satisfacția meniului. Redenumirea meselor de la „alimente integrale, alimente ușoare și alimente vegetariene” la „meniul 1, meniul 2 și meniul 3” nu a afectat alegerile sau satisfacția participanților la studiu.

Felul în care arată mâncarea contează

Constatările arată că designul meniurilor poate afecta alegerile alimentare și plăcerea consumatorilor de carne în mediile de îngrijire a sănătății, însă cercetările ulterioare trebuie să confirme acest lucru.

Prof. Dohle, membru al domeniului de cercetare transdisciplinară (TRA) Sustainable Futures al Universității din Bonn, spune: „Arhitectura alegerii alimentelor poate promova diete mai sănătoase și mai durabile. În cazul în care pacienții primesc mese convenționale în spital și nu au un regim alimentar special, opțiunile vegetariene suplimentare pot încuraja alegerea unor meniuri mai sănătoase. Cu toate acestea, un meniu mai detaliat este inutil și poate afecta satisfacția. Rezultatele studiului nostru ar trebui să ofere o bază științifică pentru ajustări susținute ale meniului spitalicesc care să promoveze o dietă mai bună”.