Cum depozităm corect fructele și legumele pe timp de caniculă. Recomandările OMS
- Cristian Raducanu
- 3 august 2024, 14:19
România. Atunci când vorbim de caniculă, ne referim în mare parte la temperaturile extreme care afectează în special persoanele vulnerabile precum copii, vârstnicii sau gravidele.
Cum se depozitează corect alimentele pe timp de caniculă
Însă, în mod indirect toate persoanele sunt afectate de caniculă. Și aici ne referim la alimentele care sunt depozitate necorespunzător. De exemplu, carnea, mezelurile, ouăle și laptele nu rezistă mai mult de două ore dacă nu sunt păstrate la rece.
Iar lista alimentelor care se strică imediat pe timp de caniculă este completată de cărnurile procesate sau legume. Mai multe sfaturi în acest sens ne sunt oferite de Anca Hâncu, specialist în medicină generală. Medicul are un sfat pentru turiștii care merg pe plajă cu sandvișuri făcute acasă, mai ales cele care conțin șuncă, brânză sau roșii.
În primul rând, atrage atenția Anca Hâncu, indiferent că este caniculă sau nu este imperios să nu ne abatem de la normele de siguranță alimentară. Deși este o sintagmă pompoasă, criteriile de siguranță alimentară constau în cateva reguli simple.
Regula celor două ore și normele de securitate alimentară
În primul rând, mai ales pe timp de caniculă, fructele și legumele trebuie spălate cu simț de răspundere și nu trecute pe sub un jet de apă. În al doilea rând, continuă specialistul, mâncarea gătită proaspăt nu trebuie lăsată la răcorit mai mult de două ore înainte de a fi băgată la frigider.
În privința sandvișurilor sau fructelor pe care le luăm cu noi la plajă sau la birou, medicul Anca Hâncu susține că perioada de valabilitate diferă de la caz la caz și de la temperatură la temperatură. Cu alte cuvinte, regula celor două ore se schimbă în funcție de gradele din termometre.
De exemplu, un sandviș depozitat la o temperatură ambientală trebuie consumat în cel mult două ore. Însă, pe timp de caniculă regula celor două ore scade până la 60 de minute, un aspect consemnat de specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății.
Cum facem cu alimentele care nu-și schimbă aspectul pe timp de caniculă
Anca Hâncu a mai precizat că sunt fructe și alimente care își păstrează calitățile organoleptice chiar și pe timp de caniculă. Adică, nu își schimbă aspectul, însă căldura face ca alimentele respective să fie contaminate cu bacterii. Or, consumare produselor respective se poate transforma cu ușurință într-o toxiinfecție alimentară sau mai grav, chiar și deces.
Infectarea cu bacteria Clostridium poate duce la deces, dacă nu se intervine la timp. Mai ales dacă organismul este slăbit. De asemenea, mai poate surveni și infestarea cu Salmonella și alte viroze intestinale care se manifestă prin febră, scaun diareic. Medicul are câteva precizări și în privința sticlei pe apă pe care o luăm cu noi pe timp de caniculă.
Indicat ar fi să ținem lichidele în genți frigorifice, atunci când mergem la plajă. Important este să depozităm apa și alimentele separat. Nevoia de hidratare este mai mare, iar în aceste condiții suntem tentați să deschidem mai des gențile frigorifice, cu mențiunea că nu este indicat ca mâncarea și lichidele să fie depozitate în gențile frigorifice mai multe de șase ore.