Evenimentul Zilei > Politica > Rebengiuc, în „O poveste de dragoste, Lindenfeld”
Rebengiuc, în „O poveste de dragoste, Lindenfeld”

Rebengiuc, în „O poveste de dragoste, Lindenfeld”

Lindenfeld, satul șvăbesc din Caraș Severin în care nu a mai rămas niciun locuitor face turul cinematografelor din România.

 „O poveste de dragoste, Lindenfeld”, cel mai recent film al regizorului Radu Gabrea, spune povestea unui fiu al satului, fugit de comuniști și ajuns milionar în Germania. De doi ani, Lindenfeld e oficial nepopulat. Ca să ajungi în localitate e ca și cum ai juca la Loto. De la Buchin, ultima zonă populată, spre Lindenfeld e un drum de pământ nemarcat a cărui parcurgere ia cel puțin două ore cu mașina. În zonă nu e nici semnal de telefonie mobilă.

Povestea, inspirată de romanul „Lindenfeld” de Ioan T. Morar, este un manifest pentru satul părăsit dintre dealuri. Scriitorii Lucian Dan Teodorovici şi Florin Lăzărescu au realizat prima variantă a scenariului, restructurată apoi de scenaristul Adrian Lustig: plecând de la satul ruinat din Banat, băiatul bogătașului din Germania vrea să-i facă tatălui său un sat nou, ca să-i dea un cadou de ziua lui. În distribuție îi regăsim Victor Rebengiuc (Winkler), Victoria Cociaș (Helga bătrână), iar Ioan Bugarin (Helga în tinerețe). În film mai apar Mircea Diaconu și Ion Caramitru.

Prin localitatea părăsită

"Mi-a plăcut foarte mult povestea, sâmburele ei”, a povestit regizorul Radu Gabrea. Prima artistă care a venit să vadă localitatea părăsită a fost Victoria Cociaș. „Victor Rebengiuc a fost extraordinar, pentru că l-am cărat prin toate coclaurile, pe toți munții. A fost greu. Am mers cu tractorul – o nebunie”, povestește actrița.