Reacţia lui Valeriu Gheorghiţă despre accesarea datelor RENV: Am aflat cu o zi înainte. Despre acest subiect a vorbit azi şi ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, ale cărui declaraţii le puteţi citi aici. Reacţia lui Voiculescu vine după anunţul prim-ministrului Florin Cîţu, care a trimis Corpul de control pentru a verifica dacă accesarea datelor a fost făcută legal.

În acest context, fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat marți că un consilier onorific nu ar avea dreptul de a accesa aceele date. Tătaru este preşedintele Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor şi a transmis că Vlad Voiculescu ar putea fi audiat în Parlament.

Întrebat dacă va demisiona în cazul în care Corpul de control al premierului va sesiza DIICOT pentru accesarea datelor, Voiculescu a răspuns: „Dacă cineva a făcut ceva greșit trebuie să răspundă pentru asta. Dar ce ar sesiza cineva DIICOT?”

Reacţia lui Valeriu Gheorghiţă despre accesarea datelor RENV

Aşa cum s-a aflat după ce a izbucnit acest scandal, în RENV sunt publicate date cu caracter personal despre toate vaccinările, inclusiv cea antiCovid-19.

„Aş putea spune că ceea ce eu văd ca lucruri fireşti…  Este important să vorbeşti şi cu cei care se află în spatele acelei baze de date, având în vedere că CNVAC furnizează acele date. Pot să vă spun că firesc ar fi fost să te sfătuieşti şi cu cei care sunt implicaţi în această campanie de vaccinare şi cu celelalte instituţii.

Am aflat cu o zi înainte despre acest demers, despre transparentizarea datelor, pe care o susţin şi eu. Noi ar trebui să expunem acele date într-o formă mai clară, pentru că ele sunt robuste, tehnice. Nu putem trage prea multe concluzii de acolo. Acea bază de date, aşa cum e, a fost gândită… S-a dorit şi se doreşte ca ea să fie un document pe baza căruia experţii să ia decizii de sănătate publică.

Suntem pe locul 6 la numărul de persoane vaccinate cu două doze. Suntem peste media europeană, dar nu suntem într-o competiţie cu nimeni. Suntem într-o competiţie doar cu boala”, a declarat Valeriu Gheorghiţă la Antena 3.