Evenimentul Zilei > Sport > Războiul dronelor. Incident cu „spioni” la antrenamentul echipei de fotbal al statului Chile
Războiul dronelor. Incident cu „spioni” la antrenamentul echipei de fotbal al statului Chile

Războiul dronelor. Incident cu „spioni” la antrenamentul echipei de fotbal al statului Chile

Teama că jucătorii echipei de fotbal sunt spionați de rivali i-a făcut pe oficialii naționalei statului Chile să acționeaze necontrolat. Aceștia au doborât la pământ o dronă a unei companii de energie care zbura deasupra terenului de antrenament.

Echipele naționale ale statelor Chile și Argentina se vor confrunta, joi, într-un meci de calificare la Campionatul Mondial de fotbal. Rivalitatea dintre cele două echipe datează de foarte multă vreme și este foarte aprinsă, după cum relatează BBC.

În acest context, a avut loc și incidentul la care facem referire, care a dus la doborârea unei drone suspecte.

În timp ce se antrenau pentru meciul de joi, jucătorii echipei naționale a statului Chile au observat deasupra terenului o dronă care survola zona. Primul lucru care le-a venit în minte, oficialilor echipei, a fost că este vorba despre un dispozitiv spion trimis de rivalii argentinieni să le filmeze schemele de joc.

Războiul dronelor

Ca într-un film de acțiune, chilienii au ridicat în aer propria dronă pe care au îndreptat-o asupra „spionului”. Presa locală scrie că antrenorul naționalei, Martín Lasarte, a decis să ridice o drona deținută de echipă pentru a verifica dispozitivul suspect.

Cele două drone s-au ciocnit și s-au prăbușit la pământ. Astfel, oficialii chilieni și-au dat seama că au făcut o greșeală. Spionul cu pricina nu aparținea Argentinei ci unei companii locale de electricitate care făcea verificări prin zonă.

Reprezentanții echipei naționale de fotbal din Chile a numit evenimentul „un accident”, însă reporterii care erau prezenți la fața locului au văzut ce s-a întâmplat. Ei au relatat că a fost vorba despre o coliziune intenționată. Așa s-a aflat că, în loc să împiedice o tentativă de spionaj, naționala statului Chine a doborât o dronă aparținând unei companii de energie, care verifica iluminatul stradal.

Fiind vorba despre echipa națională de fotbal, incidentul s-a încheiat fără alte urmări. Au apărut, însă, numeroase comentarii pe rețelele de socializare din partea celor care au asistat la incident.

Spionajul cu drone, o obișnuință în lumea fotbalului

Oficialii statului Chile nu sunt singurii care cred că sunt spionați de rivali. În urmă cu câțiva ani, Didier Dechamps, antrenorul naționalei Franței, a cerut FIFA să desfășoare o anchetă după ce o dronă a fost observată în timpul antrenamentului echipei sale, înaintea unui meci cu Honduras, tot în cadrul unui campionat mondial.

În anul 2017, echipa statului Honduras a acuzat Australia că a folosit o dronă ca să-i spioneze echipa înaintea unui meci din calificările Campionatului Mondial. Echipa a postat pe Twitter imagini cu drona suspectă.

Au existat și echipe de club acuzate de spionaj cu drone. În 2018, echipa Werder Bremen a recunoscut că a ridicat o dronă deasupra locului unde se antrena echipa Hoffenheim și și-a cerut scuze.