Rușii au descoperit cum pot "mina cerul". "Dronele kamikaze" au primit botezul focului

Rușii au descoperit cum pot "mina cerul". "Dronele kamikaze" au primit botezul focului

Marile puteri au nevoie de conflicte armate pentru a-și testa noile arme. Este și cazul Rusiei, care a transformat Siria în teren de încercare pentru invenșiile industriei de apărare, inclusiv pentru "dronele kamikaze" care pot să mineze cerul.

Cu toate succesele remarcabile obținute în ceea ce privește rachetele hipersonice și sistemele de apărare antiaeriană, Rusia pare să fi rămas în urma Israelului, Turciei și Chinei în ceea ce privește vehiculele aeriene de luptă fără pilot. Conștienți de handicap, comandanții militari ai Rusiei și conducătorii industriei ruse de apărare par să facă mari eforturi pentru a recupera handicapul.

Rusia testează "dronele kamikaze"

Videoclipurile lansate recent de mass-media rusă arată că forțele speciale au testat în Siria, în 2019 și 2020, mici drone kamikaze lansate de la sol cu ajutorul unor catapulte.

A apărut o tulpină mutantă SARS-Cov-2 potențial rezistentă la anticorpi. Panică în rândul experților

Se pare că dronele Lancet-3 construite de ZALA-Kalashinkov , care cântăresc aproximativ 12 kg, au efectuat „zeci de lovituri de precizie” cu o „eficiență ridicată”. În Siria a fost vorba, din câte se pare, de prima utilizare în luptă a acestor noi arme. Unul dintre videoclipuri arată o dronă Lancet-3 care atacă un camion care era, se pare folosit de un comandant local al grupului terorist Hayat Tahrir Al-Sham din provincia Idlib. Imaginile de pe o altă dronă arată Lancet-3 care pare să lovească în fața camionului, focosul său de aproape 3 kilograme explodând puternic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Eficiente și deloc costisitoare

Lansat pentru prima dată la o expoziție de arme din 2019, Lancet are un fuselaj cilindric, o elice acționată electrică pe coadă și un senzor în vârf. Drona de care are forma unei rachete este lansată de un sistem simplu tip catapultă aflat la sol. Viteza de deplasare este între 80 și 110 kilometri pe oră.

Apare pastila cu care ne putem trata acasă de Covid-19. Marea Britanie e hotărâtă să dea lovitura

Lancet-3 este concepută ca o dronă sinucigașă, nefiind luată în calcul varianta recuperării ei. Deși dronei i se pot fixa coordonatele atacului, operatorul Lancet poate, de asemenea, să caute țintele. Drona poate zbura timp de aproximativ patruzeci de minute, Odată ce o țintă este identificată, dronele coboară spre ea cu până la 180 de mile pe oră, primind corecția manuală a cursului de la operator înainte de a detona focosul său care cântărește aproape 3 kilograme.

În 2020, forțele susținute și echipate de ruși din Libia, Siria și regiunea Nagorno-Karabakh au fost supuse unei succesiuni de înfrângeri uimitoare din pricina loviturilo efectuate de dronele turcești Bayraktar UCAV. Aceste rezultate dramatice pe câmpul de luptă au făcut probabil Rusia să se concentreze pe dezvoltarea unor drone armate .

Proiectanții de la ZALA par să fi luat în calcul și echipamentele antidronă. Configurația de tip rachetă a Lancet o face să fie mai mică, mai manevrabilă și greu de deosebit de o pasăre pentru operatorii radarelor.

Scandal uriaș de corupție în Germania. Prea-cinstita Merkel, chemată să dea explicații

Mai mult, există informații că aceste drone, care în prezent sunt asamblate manual, sunt mai puțin costisitoare decât munițiile occidentale sau chiar obuzele inteligente de artilerie. Drona Lancet pare a fi eficientă împotriva țintelor neprotejate de blidaj saua vehiculelor ușor protejate.

Minele aeriene, soluția ideală pentru vânătoarea de drone?

ZALA susține, de asemenea, că lucrează la o aplicație radical diferită a dronei Lancet. Acestea ar putea fi folosite ca formațiuni de santinele care plutesc servind ca un fel de câmp minat aerian pentru a intercepta și distruge dronele ostile. Un videoclip demomstrativ al conceptului arată în mod clar o Lancet care izbește o dronă turcă Bayraktar.

Exiostă, însă, niște probleme pentru folosirea Lancet în acest fel. În primul rând, drona poate rămâne în aer numai cțteva zeci de minute. Soluția ar fi dezvoltaarea unei variante cu rezistemță mai mare sau legarea dronelor de un generator de la sol și eliberarea lor când sunt detectate dronele inamice. O altă problemă este că drona turcească Bayraktar depășește probabil plafonul de zbor al Lancet-3.

În ciuda acestor provocări tehnice, designerii ZALA ar să gândească bine. Utilizarea dronelor pentru a vâna drone este potențial cea mai bună variantă cost-eficiență pentru amenințarea pe care încearcă să o contracareze, scrie Sébastien Roblin pe site-ul nationalinterest.org.