Vaccinul chinez nu funcționează în Chile. Studiul ridică mari semne de întrebare
- Cristi Dorombach
- 8 aprilie 2021, 08:51
Vaccinarea actuală anti-Covid din Chile, bazată în principal pe vaccinul chinez Coronavac, a demonstrat o eficacitate de 56,5% împotriva infecțiilor la două săptămâni după injectarea celei de-a doua doze, dar nu a avut niciun efect semnificativ după prima, potrivit unui studiu publicat marți.
Acest studiu în condiții reale, realizat de Universitatea din Chile, a luat în considerare efectul general al vaccinării în această țară în care au fost administrate două vaccinuri începând cu 24 decembrie: vaccinul Coronavac de la laboratorul chinez Sinovac care reprezintă majoritatea covârșitoare (93%) din dozele administrate și vaccinul germano-american Pfizer-BioNTech.
Până în prezent, Chile, cu o populație de 19 milioane de locuitori, a administrat cel puțin o doză de vaccin la 7,07 milioane de persoane și două doze la 4,04 milioane, adică la peste 26% din populația țintă rurală - 15,2 milioane de locuitori.
Studiul chilian trage trei concluzii cu privire la eficacitatea acestei imunizări: este de 56,5% la două săptămâni după ce oamenii au primit cele două doze; 27,7% pentru cei care au primit ambele doze pentru mai puțin de două săptămâni; și abia 3% (echivalent cu marja de eroare) pentru cei care au primit o singură doză.
"Vaccinarea scade foarte semnificativ posibilitatea contaminării. Nu o elimină, dar o reduce foarte mult", a declarat rectorul Universității din Chile, Ennio Vivaldi, în cadrul conferinței de presă care a prezentat rezultatele acestui prim studiu în condiții reale.
O altă lecție, potrivit domnului Vivaldi, "prima doză de vaccin nu are niciun efect semnificativ după patru săptămâni". La șase săptămâni după administrarea unei doze, "suntem în aceeași situație de vulnerabilitate la infecție ca o persoană care nu a fost vaccinată", subliniază el.
În ceea ce privește noile infecții la persoanele de peste 70 de ani, dintre care majoritatea au fost deja vaccinate în Chile: conform studiului, în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 75 și 79 de ani, ar fi existat cu 80% mai multe infecții dacă vaccinul nu ar fi fost administrat. Acest procent scade la 60% pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 70 și 74 de ani.
Potrivit autorilor, eficacitatea vaccinului Coronavac este de 54%, în conformitate cu studiile la scară largă efectuate în Brazilia, care au demonstrat o rată de eficacitate globală de aproximativ 50%.
Pentru Pfizer-BioNTech, cercetătorii s-au bazat pe datele furnizate de Israel, unde un studiu în condiţii reale, care a implicat 1,2 milioane de persoane, a arătat o eficacitate de 94%.