Războiul din Ucraina și inflația aruncă milioane de copii în sărăcie

Războiul din Ucraina și inflația aruncă milioane de copii în sărăcieSursă: Michele Ursi | Dreamstime.com

Războiul din Ucraina și creșterea costului vieții provocată de acest conflict au aruncat milioane de copii în sărăcie în Europa de Est și Asia Centrală în ultimele luni, avertizează un studiu al Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF)

În aceste regiuni, "războiul din Ucraina și creșterea inflației au aruncat încă patru milioane de copii în sărăcie, o creștere de 19% față de 2021", potrivit acestui studiu, care subliniază că cea mai grea povară a crizei economice provocate de conflict o suportă copiii.

În timp ce copiii reprezintă 25% din populație, ei reprezintă aproape 40% din cele 10,6 milioane de persoane suplimentare care trăiesc în sărăcie în acest an, detaliază acest studiu care acoperă 22 de țări. De remarcat că Rusia, cu încă 2,8 milioane de copii care intră în sărăcie, reprezintă aproape trei sferturi din creșterea totală măsurată de UNICEF.

Copii suferă crâncen din cauza războiului din Ucraina

Doi factori explică această situație: Rusia are o populație mare, iar UNICEF ​​estimează că PIB-ul țării va scădea cu 8%, a doua cea mai mare scădere dintre țările incluse în analiză. "Repercusiunile conflictului din Ucraina sunt extrem de importante în Rusia, deoarece războiul duce la o înrăutățire a accesului la un anumit număr de produse de bază, de combustibili sau pur și simplu ajungând la reducerea puterii de cumpărare din cauza inflației", a precizat pentru AFP Adeline Hazan, președinta companiei UNICEF.

La rândul său, Ucraina are o jumătate de milion de copii în plus care trăiesc în sărăcie, fapt care o clasează pe locul al doilea, urmată de România cu încă 110.000 de copii, notează studiul.

"UNICEF lansează un semnal de alarmă cu privire la consecințele acestui război și face apel la guverne să ofere un sprijin extrem de puternic în domeniul protecției sociale și să implementeze programe de asistență cu bani pentru cele mai vulnerabile familii cu copii", pledează Adeline Hazan. Pentru că repercusiunile sărăciei copiilor depășesc cu mult cadrul dificultăților financiare ale familiilor: cu cât o familie este mai săracă, cu atât este mai mare ponderea venitului ei dedicată nevoilor de bază precum hrana și combustibilul.

Și când costul produselor de bază crește, banii disponibili pentru alte nevoi, cum ar fi sănătatea și educația, se diminuează. În consecinţă, cei mai săraci copii au mai puține șanse de a accesa serviciile esențiale și sunt mai expuși violenței, exploatării și abuzurilor, explică organizația ONU. Creșterea sărăciei copiilor în Europa de Est și Asia Centrală ar putea ucide încă 4.500 de copii înainte de prima lor aniversare și ar putea cauza deficite de învățare la încă 117.000 de copii înregistraţi pentru abandon școlar doar în 2022, avertizează UNICEF, conform lefigaro.fr.