Evenimentul Zilei > Social > „Războinicul gheții”: Aventurile primului om care a cucerit Everestul pe timp de iarnă
„Războinicul gheții”: Aventurile primului om care a cucerit Everestul pe timp de iarnă

„Războinicul gheții”: Aventurile primului om care a cucerit Everestul pe timp de iarnă

Născut pe 5 ianuarie 1950, Krzysztof Wielicki a urcat pentru prima dată pe munte la vârsta de 20 de ani. La scurtă vreme, a participat la primul său curs de escaladă, într-o tabără de iarnă condusă de Wanda Rutkiewicz, prima femeie din istorie care a reușit să cucerească K2. De aici înainte, povestea lui Wielicki e aventură pură.

În 1973, Krzysztof Wielicki a obținut primele succese internaționale majore în alpinism. Împreună cu Bogdan Nowaczyk, a devenit primul alpinist care a completat într-o zi Via Italiano-Francese de pe Punta Civetta. Ulterior a călătorit pentru a urca în Munții Caucaz, Hindu Kush și Munții Pamir.

Figură emblematică a Epocii de Aur a alpinismului polonez, în 1980, Krzysztof Wielicki intra în istorie, cucerind Everestul pe timp de iarnă, alături de Leszek Cichy.

„Războinicii gheții”

Nimeni nu mai reușise o asemenea performanță până la acel moment, așa cum nimeni nu-i poate egala, nici până în zilele noastre, pe alpiniștii polonezi cunoscuți ca „războinicii gheții”, din grupul cărora face parte și Wielicki.

Expediția lor pe K2, unul dintre ultimii opt miari care nu mai fusese cucerit pe timp de iarnă până în 2018, este subiectul documentarului Ultimul munte (The Last Mountain), regizat de Dariusz Załuski. Filmul este o înregistrare a unei ascensiuni în condiții extreme, marcate de zile lungi petrecute în tabăra de bază și discuții și dezbateri între alpinisti.

De asemenea, arată operațiunea de salvare spectaculoasă a lui Élisabeth Revol, care a fost blocată lângă vârful Nanga Parbat împreună cu Tomasz Mackiewicz.

Cum a ajuns în România?

Primul om din istorie care a cucerit Everestul pe timp de iarnă, legendarul alpinist polonez Krzysztof Wielicki, distins în 2019 cu Premiul pentru întreaga carieră Piolet d’Or, este invitatul de onoare al celei de-a 5-a ediții Alpin Film Festival.

Pe 26 februarie, după proiecția documentarului Ultimul munte (The Last Mountain), considerat cel mai bun film de munte al anului 2019, publicul va avea ocazia să-l întâlnească la Brașov, în cadrul unui eveniment special găzduit de Centrul Cultural Reduta, cu susținerea Institutului Polonez, pe legendarul Krzysztof Wielicki.

Accesul la eveniment este gratuit, pe baza rezervărilor online: http://bit.ly/UltimulMunteAFF

Interviul-testament al lui Sir Edmund Hillary

În aceeași zi, de la ora 18:30, Centrul Cultural Reduta va găzdui proiecția-eveniment a documentarului Ascensiunea Everestului (The Ascent of Everest, r. Antonello Padovano) – interviul testament al renumitului alpinist Sir Edmund Hillary, care, alături de Tenzing Norgay, a atins pentru prima dată în istorie vârful lumii: vârful muntelui Everest.

Filmul prezintă toate etapele ascensiunii lor, destăinuind detalii necunoscute și mărturii surprinzătoare despre aventura care la 29 mai 1953 culmina cu o victorie fără precedent. Narațiunea lui Edmund Hillary aduce și mai multă lumină asupra motivației sale de alpinist, iar descrierea sa despre Tenzing clarifică, cu siguranță, relația cu partenerul său.

Despre Alpin Film Festival

Accesul la eveniment este gratuit, în limita locurilor disponibile: http://bit.ly/AscensiuneaEverestului.

ALPIN FILM FESTIVAL (AFF) – unicul eveniment din România dedicat culturii și educației montane, va avea loc în perioada 24 februarie – 1 martie la Brașov, Bușteni și Predeal. Programul complet al celei de-a 5-a ediții Alpin Film Festival va fi disponibil în curând pe https://alpinfilmfestival.ro/.