Război în Ucraina ziua 823. Rușii, asalt asupra Harkovului

Război în Ucraina ziua 823. Rușii, asalt asupra Harkovului Bombardament Harkov Sursa foto: X

Război în Ucraina ziua 823. Un număr de trei civili au murit, iar alți 38 au fost răniți într-un atac rusesc asupra unui hipermarket din Harkov. Două bombe rusești ghidate au lovit clădirea provocând un incendiu uriaș.

 

Sâmbătă, armata rusă a lansat un atac asupra unui hipermarket de materiale de construcţii din Harkov. Orașul, al doilea ca mărime din Ucraina este supus unor bombardamente intense.

Război în Ucraina ziua 823

Potirivit ultimului bilanț dat publicității de autoriățile ucrainene, trei oameni au murit în atacul de la hipermarketul Epicentr. Aici s-ar fi putut afla peste 200 de persoane în momentul impactului, după cum a scris preşedintele Volodimir Zelenski pe Telegram. Harkov este al doilea oraş ca mărime din Ucraina.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un număr mare de persoane sunt date dispărute, iar mulți oameni au fost răniţi, a declarat primarul Igor Terejov. Guvernatorul regional, Oleg Sinegubov, a afirmat că atacul a fost efectuat cu ajutorul a două bombe aeriene ghidate.

„Acum știm că trei persoane au fost ucise în atacul asupra hipermarketului (de materiale de construcții). Alte 38 au suferit răni”, a precizat guvernatorul regional, într-un mesaj publicat pe Telegram.

Mai multe imagini postate pe reţelele de socializare ucrainene arătau clădirea cuprinsă de o imensă coloană de fum negru. Potrivit autorităţilor, între 10.000 şi 15.000 m2 sunt în flăcări.

Un al doilea atac a rănit 14 persoane

La doar câteva ore după bombardamentul asupra hipermarketului din Harkov, o altă lovitură a vizat centrul orașului. Au fost răniți cel puțin 14 persoane, potrivit unei postări pe Telegram a guvernatorului regional Oleg Sinegubov, citat de The Kyiv Independent.

Bombardamentul a vizat o zonă rezidențială densă, a afirmat primarul din Harkov, Igor Terehov, într-o postare pe Telegram. Potrivit informațiilor oficiale, printre răniți se numără un băiat de 13 ani care a fost spitalizat.

Rusia a lansat o nouă ofensivă pe 10 mai în regiunea nordică Harkov, cu un număr de 30.000 de soldați. Oraşul Harkov, care avea o populaţie de 1,5 milioane de locuitori înainte de război, este situat în apropierea frontierei ruseşti în nord-estul Ucrainei.

Aproximativ 15 rachete ruseşti au lovit joi oraşul Harkov, ucigând şapte civili şi distrugând o tipografie, potrivit autorităţilor locale.

Război în Ucraina ziua 823. Rusia a pierdut jumătate de milion de soldați

Armata rusă a pierdut peste o jumătate de milion de oameni în război, estimează Statul Major ucrainean. Bilanțul are în vedere informații culese de la începutul războiului, din 24 februarie 2022. Datele au în vedere atât morții, cât și răniții, relatează Le Monde. Informațiile nu pot fi verificate din alte surse, scrie ziarul francez, care precizează că nici Moscova şi nici Kievul nu-şi comunică pierderile.

Pe de altă parte, serviciul rus al BBC şi publicaţia rusă în exil Mediazona anunţau la 17 aprilie că au identificat peste 50.000 de militari ruşi uciși. Acest bilanţ, publicat într-o anchetă comună are la bază comunicate oficiale, informaţii de presă, de pe reţele de socializare sau culese la morminte în cimitire. Cele două publicaţii avertizau că nu pretind că este vorba despre un bilanţ exhaustiv.

În august 2023, cotidianul american The New York Times (NYT) evalua, citând date oficiale, pierderile militare ruse la 120.000 de morţi.

La 29 ianuarie, într-un răspuns scris adresat unui parlamentar, ministrul britanic al Apărării James Heappey evalua pierderile ruse la peste 350 000 de morţi şi răniţi.

Rusia revendică cucerirea unui sat

Armata rusă revendică sâmbătă cucerirea unui nou sat în estul Ucrainei, situat în apropiere de Oceretîne. În această zonă a avut loc un avans rapid în ultimele săptămâni, relatează AFP.

„Unităţile Grupării centrale de trupe au eliberat satul Arhanghelske (...), în urma unor operaţiuni de luptă reuşite”, anunţă Ministerul rus al Apărării în raportul zilnic.

Rusia câştigă teren în estul Ucrainei de mai multe luni, după ce a preluat iniţiativa. Avansul rusesc vine după eșecul unei contraofensive ucrainene în vara trecută şi cuceritrea oraşului-fortăreaţă Avdiivka, în februarie.

Forţele ruse au cucerit Oceretîne la începutul lui mai şi au înaintat rapid în acest sector. În alte părţi întâmpină dificultăţi împotriva apărării ucrainene.