Război în Ucraina, ziua 758. Rușii se concentrează pe atacuri la Kiev

Război în Ucraina, ziua 758. Rușii se concentrează pe atacuri la KievSursa foto: Arhiva EVZ

Război în Ucraina, ziua 758. Joi dimineață, mai multe explozii au zguduit centrul capitalei Kiev, după ce a fost declanșată o alertă aeriană din cauza rachetelor și dronelor lansate de Rusia. Cel puțin 13 persoane au fost rănite în urma atacului, printre care se află și un copil.

Război în Ucraina, ziua 758. Rușii au atacat Kievul cu rachete Kinjal

Joi dimineață, mai multe explozii au zguduit centrul capitalei Kiev, după ce a fost declanșată o alertă aeriană din cauza rachetelor și dronelor lansate de Rusia. Cel puțin 13 persoane au fost rănite în urma atacului, printre care se află și un copil.

Forțele aeriene au anunțat că trupele ruse au lansat rachete balistice Kinjal asupra Kievului. De asemenea, armata a emis avertismente privind amenințările cu rachete în întreaga țară, conform informațiilor publicate de Kiev Independent. În jur de zece explozii puternice au fost auzite începând cu ora 05:00 (03:00 GMT), împreună cu trageri ale sistemelor de apărare antiaeriană.

Potrivit ucrainenilor, toate cele 31 de rachete lansate asupra Kievului au fost interceptate de sistemul de apărare antiaeriană. Cu toate acestea, fragmentele căzute în cartierele orașului au provocat rănirea a 13 persoane, inclusiv a unei fetițe de 11 ani. Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a transmis într-un mesaj pe Telegram că resturile de rachete au căzut în mai multe cartiere ale capitalei, afectând în special o "clădire rezidențială", menționând că au fost și "mașini în flăcări".

Blocuri locative, o grădiniță, un centru de afaceri, drumuri și autoturisme au fost afectate în urma atacului. Echipele de intervenție și-au început operațiunile pentru evaluarea pagubelor. Cele mai recente atacuri semnificative ale Rusiei asupra capitalei Ucrainei au avut loc la finele lunii ianuarie.

Un elicopter s-a prăbușit lângă o grădiniță din oraşul Brovary, regiunea Kiev. A izbucnit un incendiu, există victime. Foto

Sursa: Telegram

Război în Ucraina, ziua 758. Liderii UE vor să folosească banii rusești pentru a trimite arme Ucrainei

Liderii statelor și guvernelor din Uniunea Europeană s-au adunat joi la Bruxelles pentru a aborda discuția despre utilizarea fondurilor rusești în sprijinul efortului de război al Kievului, dar și pentru a discuta despre consolidarea capacităților de apărare ale Europei, un proces care va implica cheltuieli suplimentare semnificative, conform informațiilor Reuters și The Guardian.

Unii oficiali, printre care liderii din Belgia și Germania, și-au exprimat sprijinul pentru această inițiativă. Pe de altă parte, Austria a comunicat că se opune și că ar prefera ca fondurile să fie direcționate către reconstrucția Ucrainei.

Cei 27 de lideri ai statelor membre vor discuta, de asemenea, despre cum poate Uniunea Europeană să-și întărească apărarea proprie și să-și revitalizeze industria de armament, reflectând preocupările legate de faptul că Rusia ar putea continua agresiunile și că SUA ar putea reduce implicarea în protejarea aliaților.

Participând la summitul de joi, cancelarul german Olaf Scholz a sugerat că profiturile provenite din activele rusești înghețate ar trebui direcționate către achiziționarea de armament pentru Ucraina.

„Acestea ar trebui, în primul rând, să fie folosite pentru a cumpăra acele arme și muniții de care Ucraina are nevoie pentru a se apăra”, a spus Scholz, adăugând că este optimist cu privire la șansele ca liderii să cadă de acord în această problemă.

Comisia Europeană a propus în această săptămână să preia profiturile generate de activele rusești înghețate în Europa după invazia Moscovei și să le transfere aproximativ 90% către un fond administrat de UE, folosit pentru finanțarea armamentului destinat Kievului.

Comisia estimează că profiturile din aceste active - care includ diverse titluri de valoare și numerar din băncile centrale rusești - ar putea ajunge între 2,5 miliarde și 3 miliarde de euro pe an. Aceste active sunt înghețate de către depozitarii centrali de valori mobiliare din UE, cu precădere Euroclear din Belgia. De asemenea, Ucraina ar urma să primească impozitul de 25% aplicat de guvernul belgian asupra profiturilor.

Mai multe închisori din Rusia sunt la un pas să fie închise pe măsură ce deținuții sunt eliberați și trimiși să lupte în Ucraina

Război în Ucraina, ziua 758. Conform declarațiilor unui oficial regional din Krasnoiarsk, autoritățile din această regiune siberiană plănuiesc să închidă mai multe închisori în acest an, ca urmare a scăderii semnificative a numărului de deținuți din cauza eforturilor de recrutare pentru războiul din Ucraina. Această informație a fost raportată de The Moscow Times.

„O reducere mare a numărului de deținuți în timpul operațiunii militare speciale (n. red. – termenul de propagandă folosit de ruși pentru invazia sângeroasă din Ucraina) i-a făcut pe unii să ceară inchiderea instituțiilor penitenciare ca modalitate de a optimiza consumul de resurse și de a economisi bani”, a declarat avocatul poporului din regiune, Mark Denisov.

„Este o tendință alarmantă”, a spus el, citat de Kommersant, în raportul anual pentru parlamentul local din regiune.

Denisov a identificat două colonii penale ce urmează să fie închise în cursul acestui an, însă nu a oferit detalii despre alte închisori ce ar putea fi închise în viitor. Acesta a criticat această decizie, considerând-o impractică, și a prognozat că închisorile ar putea fi redeschise în următorii cinci ani.

„Războiul se va termina mai devreme sau mai târziu, iar totul va reveni la normal. Până la urmă, structura socială a societății nu s-a schimbat”, le-a transmis Denisov legiuitorilor locali.

Declarațiile oficialului vin în contextul în care, în aceeași săptămână, Duma de Stat a Rusiei a adoptat o nouă lege care permite deținuților să se înscrie în armată, cu promisiunea de eliberare după încheierea participării lor în conflictul armat. Praxisul recrutării prizonierilor pentru luptele din Ucraina a fost inițiat de gruparea de mercenari Wagner, care, între timp, a căzut în dizgrație. Ulterior, ministerul rus al apărării a preluat procesul de recrutare.