Acord făcut de rebelii Houthi. Două țări care s-au înțeles cu insurgenții și pot naviga fără griji

Acord făcut de rebelii Houthi. Două țări care s-au înțeles cu insurgenții și pot naviga fără griji Sursa foto: Facebook

Rebelii Houthi par să fi încheiat o înțelegere strategică cu Rusia și China, după întâlniri desfășurate în Oman între diplomați și Mohammed Abdel Salam, unul dintre liderii grupului insurgent.

Mai multe surse anonime au comunicat pentru Bloomberg că rebelii din Yemen le-au transmis Rusiei și Chinei că vasele sub pavilionul lor, navigând prin Marea Roșie și Golful Aden, nu vor atacate.

Rebelii Houthi au primit și ei ceva în schimb de la China și Rusia

La rândul lor, Rusia și China au promis sprijin rebelilor Houthi în interiorul organizațiilor internaționale, precum Consiliul de Securitate al ONU, în schimbul asigurării siguranței navelor care navighează sub pavilionul lor.

Agenția Bloomberg menționează că modul exact în care acest sprijin ar putea fi acordat nu este încă clar, dar există posibilitatea ca Rusia și China să împiedice adoptarea unor rezoluții împotriva grupării de rebeli.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rebelii Houthi au intensificat în ultimul an numeroase atacuri cu drone și rachete împotriva navelor comerciale care tranzitează Marea Roșie și Golful Aden, în special în urma războiului dintre Israel și Hamas.

Rebelii Houthi

Sursa foto: Arhiva EVZ

Bombardamentele din Marea Roșie, menite să susțină Hamas

Rebelii Houthi, care au efectuat atacuri și împotriva Israelului, susțin că acțiunile lor sunt direcționate în sprijinul Hamas și a cauzei palestiniene în cadrul conflictului din Fâșia Gaza.

Asemenea teroriștilor Hamas, serviciile de informații occidentale indică că rebelii Houthi sunt susținuți financiar de către Iran.

Rebelii afirmă că Israelul poartă responsabilitatea pentru instabilitatea din Orientul Mijlociu și că „cercul conflictului” din regiune este alimentat de „crimele continue” ale statului israelian.

Aceștia declară că vor continua să lanseze atacuri până când „agresiunea israeliană se va opri”.

Rebelii Houthi

Sursa foto: defenseromania.ro

Traficul naval, perturbat de rebelii Houthi

Din cauza atacurilor, traficul maritim prin Marea Roșie a înregistrat o scădere semnificativă, determinând companiile de transport să opteze pentru ruta care traversează Africa și Capul Bunei Speranțe, o alternativă mai lungă și mai costisitoare.

Statele Unite și mai multe țări europene au desfășurat o forță navală pentru a proteja căile maritime afectate de rebeli, însă aceste eforturi nu au reușit să stopeze atacurile.