Adevărații prieteni ai teroriștilor Houthi. Nu doar Iran, ci și Rusia și China

Adevărații prieteni ai teroriștilor Houthi. Nu doar Iran, ci și Rusia și China Sursa foto: Arhiva EVZ

Purtătorul de cuvânt al Houthi a spus că nu există nicio amenințare pentru navele rusești și chineze în Marea Roșie și că transportul liber joacă un rol important pentru țara lor.

Purtătorul de cuvânt al Houthi a spus că nu există nicio amenințare pentru navele rusești și chineze în Marea Roșie și că va asigura siguranța trecerii tuturor navelor. Mohammed al-Bahiti a mai declarat că transportul liber joacă un rol important pentru țara lor.

Ce spune purtătorul de cuvânt Houthi

„În ceea ce privește toate celelalte țări, inclusiv Rusia și China, nimic nu le amenință transportul în regiune”, a spus el într-un interviu pentru ziarul Izvestia. „În plus, suntem gata să asigurăm siguranța trecerii navelor lor în Marea Roșie, pentru că transportul liber joacă un rol important pentru țara noastră”.

În urma escaladării conflictului palestino-israelian din Fâșia Gaza, mișcarea rebelă yemenită Houthi Ansar Allah a declarat că va efectua atacuri asupra teritoriului israelian și că nu va permite navelor asociate să treacă prin apele Mării Roșii și Strâmtoarea Bab al-Al Mandeb până ce operațiunea din enclava palestiniană nu va fi oprită.

Ne puteți urmări și pe Google News
Nava cargo 2

Purtătorul de cuvânt al Houthi, despre navele rusești din Marea Roșie. „Nimic nu le amenință transportul în regiune”. Sursa foto: Dreamstime.com

SUA, în conflict cu Houthi

În noaptea de 12 ianuarie, forțele armate americane și britanice, folosind avioane, nave și submarine, au atacat ținte Ansar Allah în mai multe orașe din Yemen, inclusiv Sanaa și Hodeidah. Președintele american Joe Biden a spus că loviturile au fost ca răspuns la atacurile Houthi fără precedent din Marea Roșie.

Pe 18 ianuarie, SUA au mai efectuat o nouă rundă de lovituri împotriva rebelilor houthilor din Yemen, fiind a patra oară când SUA lovesc gruparea rebelă susținută de Iran în mai puțin de o săptămână.

SUA au folosit rachete Tomahawk

SUA au folosit rachete Tomahawk pentru a viza aproximativ 14 lansatoare de rachete Houthi. Acestea erau folosite pentru a ataca căile maritime internaționale, a spus unul dintre oficiali. Rachetele Tomahawk au fost lansate de pe nave ale Marinei SUA și de pe USS Florida, un submarin cu rachete ghidate.

Rebelii houthi.

Purtătorul de cuvânt al Houthi, despre navele rusești din Marea Roșie. „Nimic nu le amenință transportul în regiune”. Sursa foto: defenseromania.ro

„Este clar că există tensiuni în Orientul Mijlociu. Au existat tensiuni acolo de când a început conflictul Israel-Hamas… Dar pentru a răspunde la întrebarea dvs., în prezent evaluăm că lupta dintre Israel și Hamas continuă să rămână limitată în Gaza”. Asta a spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Maj. Gen. a spus Pat Ryder la o conferință de presă.