Cum l-a schimbat războiul din Ucraina pe Volodimir Zelenski: Dă ordinele și pleacă

Cum l-a schimbat războiul din Ucraina pe Volodimir Zelenski: Dă ordinele și pleacă Volodimir Zelenski. Sursa foto: Arhiva EVZ

Dezvăluirile echipei lui Zelenski despre starea de spirit a președintelui ucrainean la 20 de luni de război. Este furios. Încăpățânat. Se amăgește singur.

Războiul din Ucraina l-a schimbat radical pe Volodimir Zelenski. Anturajul său susţine că a devenit dur, furios şi încăpăţinat.

„Nimeni nu crede în victoria noastră așa cum cred eu. Nimeni”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu pentru revista „TIME”, după ultima sa vizită la Washington, în septembrie.

Ucraina, susţinută mai puţin de Occident

Prezentat ca fiind evenimentul principal al vizitei sale în SUA, discursul său, întârziat cu mai bine de o oră. Acesta nu a fost la fel de inspirat și nu a avut aceeași putere de convingere precum în urmă cu un an. Atunci când s-a adresat prima dată Congresului american. Zelenski a părut grăbit și nervos și i-a delegat soției sale sarcina de a transmite o parte din mesajul său către SUA.

Ne puteți urmări și pe Google News

Necesită toată puterea ta, toată energia ta. Înțelegeți? Cere atât de mult din absolut orice”, a dezvăluit el referitor la starea sa de spirit din acea zi .

Această sarcină este din ce în ce mai dificilă, scrie Simon Shuster în Time. După 20 de luni de război, aproximativ o cincime din teritoriul Ucrainei se află sub ocupație rusă. Zeci de mii de soldați și civili au fost uciși. Călătorind în diverse țări, Zelenski are ocazia să perceapă că interesul global pentru război a slăbit. La fel și nivelul sprijinului internațional. „Cel mai înfricoșător lucru este că o parte a lumii s-a obișnuit cu războiul din Ucraina. Epuizarea față de război se rostogolește ca un val. O vedeți în Statele Unite, în Europa”.

Sprijinul public pentru ajutorul acordat Ucrainei este în declin de mai multe luni în SUA. Iar ultima sa vizită nu a reușit să-l revigoreze. Doar circa 41% dintre americani încă doresc ca Congresul să furnizeze mai multe arme Kievului. În scădere de la 65% în iunie, potrivit unui sondaj Reuters realizat la scurt timp după vizita lui Zelenski.

Ofensiva s-a desfășurat într-un ritm chinuitor de lent și cu pierderi enorme. Fapt care face cu atât mai dificilă sarcina președintelui ucrainean de a-și convinge partenerii că victoria este aproape. După izbucnirea războiului în Israel, menținerea atenției lumii asupra Ucrainei a devenit o provocare majoră.

Război în Ucraina

Sursa foto: Arhiva EVZ

Războiul din Ucraina l-a schimbat radical pe preşedinte

Jurnaliștii TIME l-au urmat pe președintele ucrainean pentru a înțelege cum au primit semnalele legislatorilor și administrației Biden. În special apelurile insistente către Zelenski de a combate corupția din interiorul guvernului. Dar și reacția scăderea entuziasmului față de războiul din Ucraina al cărui sfârșit nu se întrevede.

„În prima mea zi la Kiev, l-am întrebat pe un membru al cercului său cum se simte preşedintele. Răspunsul a venit fără nicio secundă ezitare:„Furios”, relatează autorul articolului.

Un membru vechi al echipei sale a spus că n-a mai rămas nimic din optimismul său obișnuit și tendința de a anima o întâlnire cu o glumă. „Acum, intră, primește actualizările, dă ordinele și pleacă”, spune el.

Un altul dezvăluie că, mai presus de orice, Zelenski se simte trădat de aliații săi occidentali. Aceștia l-au lăsat fără mijloacele necesare de a câștiga războiul din Ucraina. Ci doar pentru a-i supraviețui.

Totuși, convingerile sale sunt aceleași. În ciuda recentelor eșecuri de pe câmpul de luptă, el nu are de gând să renunțe la luptă sau să accepte vreun acord de pace facil. Dimpotrivă, credința sa în victoria finală asupra Rusiei a căpătat o formă care îi îngrijorează pe unii dintre consilierii săi. A devenit neclintită, aproape mesianică.

„Se amăgește singur”, se arată frustrat unul dintre cei mai apropiați consilieri ai săi. „Nu mai avem opțiuni. Nu suntem învingători. Dar încercați să-i spuneți asta”, a spus acesta.

Încăpățânarea lui Zelenski, spun unii dintre colaboratorii săi, a afectat eforturile echipei de a veni cu o nouă strategie. Pe măsură ce au dezbătut viitorul războiului, un subiect a rămas mereu tabu. Posibilitatea de a negocia un acord de pace cu rușii. Judecând după sondajele recente, majoritatea ucrainenilor ar respinge o astfel de inițiativă. Mai ales dacă aceasta ar implica pierderea unui teritoriu ocupat.