Război în Ucraina. Ziua 96. Volodimir Zelenski îi ia la rost pe liderii de la Bruxelles. Capitala Kiev se pregătește pentru noi bombardamente. VIDEO

Război în Ucraina. Ziua 96. Volodimir Zelenski îi ia la rost pe liderii de la Bruxelles. Capitala Kiev se pregătește pentru noi bombardamente. VIDEO Sursa foto: Vladyslav Babenko | Dreamstime.com

Război în Ucraina. Ziua 96. Marţi, 31 mai, războiul din Ucraina a intrat în ziua 96 de la invazia declanșată de Vladimir Putin. Oraşul-cheie Severodoneţk, ultimul punct-cheie de rezistență al armatei ucrainene din Lugansk, continuă să reziste atacurilor armatei ruse care încă nu a reuşit să încercuiască oraşul complet, a declarat guvernatorul ucrainean al regiunii.

Kievul se pregătește pentru o a doua ofensivă

UPDATE 3:  Prima linie de apărare a Kievului este amenajată la mare distanță de oraș pentru a securiza orașul, în cazul în care inamicul va face o nouă încercare de capturare a regiunii, potrivit administrației militare a capitalei ucrainene.

„Vrem să vă arătăm cum se consolidează capitala noastră. Dacă va avea loc un al doilea asalt, nu putem evita pagubele, dar pentru a le reduce la minimum, prima linie de apărare a Kievului este amenajată la o distanță mare de oraș pentru a împiedica utilizarea, în primul rând, a unităților de artilerie inamice. Trebuie să fiți pregătiți să vă întâlniți cu inamicul, chiar dacă un astfel de scenariu pare imposibil”, se arată într-un comunicat emis de administrația militară a Kievului.

https://twitter.com/ukrpravda_news/status/1531548395365621762?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1531548395365621762%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.pravda.com.ua%2Fnews%2F2022%2F05%2F31%2F7349621%2F

Ne puteți urmări și pe Google News

Volodimir Zelenski îi ia la rost pe liderii de la Bruxelles

UPDATE 2: Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a transmis participanților la Consiliul European (CE) un mesaj dur, întrebându-i de ce sunt încă dependenți din punct de vedere economic de Rusia și de presiunile acesteia, când, de fapt, „ar trebui să fie invers”.

„Sunt sigur că este evident pentru fiecare dintre voi că ar trebui să existe un progres în ceea ce privește sancțiunile pentru agresiunea rusă. Avem cu adevărat nevoie de aceasta și ne va ajuta foarte mult - un astfel de progres încât Rusia a început să caute pacea. Și numai aceasta poate fi cererea noastră comună, pacea. Nu pot exista compromisuri în detrimentul integrității noastre teritoriale, a suveranității noastre”, a spus președintele Volodimir Zelenski, într-un mesaj adresat liderilor europeni din cadrul CE.

Șeful de stat ucrainean a mulțumit tuturor celor din Uniunea Europeană care promovează cel de-al șaselea pachet de sancțiuni și încearcă să îl facă eficient. Totuși, din păcate, din anumite motive, „acesta este absent acum”, a spus președintele ucrainean.

„Și de ce depindeți de Rusia, de presiunea lor, și nu invers? Rusia trebuie să depindă de voi”, a subliniat șeful statului.

SUA vor furniza Ucrainei sisteme MLR cu rază de acțiune de 70 km

UPDATE 1: Noile loturi de rachete ghidate de înaltă precizie pentru sistemele de lansare multiplă pe care SUA le vor furniza Ucrainei nu vor putea lovi în adâncimea teritoriului rusesc, potrivit lui Michael McFaul, expert american în relații externe.

Un oficial american de rang înalt a declarat luni că președintele Joe Biden nu a exclus posibilitatea de a trimite Ucrainei sistemul de rachete cu lansare multiplă (sau MLRS) și că încă nu a fost luată o decizie finală în acest sens.

„Comentariile clarificatoare din partea administrației POTUS privind MLRS sunt mai liniștitoare. Ucraina va primi noi transporturi de rachete ghidate cu precizie, cu rază de acțiune mai mare decât au acum ucrainenii, dar nu rachete care pot lovi adânc în Rusia”, a scris McFaul pe Twitter.

Rachetele tipice lansate de MLRS au o rază de acțiune de aproximativ 70 de kilometri. Tipul de rachete pe care probabil că Statele Unite nu le vor trimite în Ucraina se numește Army Tactical Missile System. Acesta poate lovi mult mai departe, până la 300 de kilometri.

Chiar și rachetele cu rază mai scurtă de acțiune ar depăși de peste două ori raza de acțiune a puterii de foc ucrainene. Forțele Kievului folosesc obuziere M777 livrate de SUA, care au o rază de acțiune de aproximativ 30 km.

Știre inițială: Război în Ucraina. Ziua 96. Cel puțin 22.000 de persoane au fost ucise în orașul Mariupol din sudul țării de la începutul invaziei rusești, estimează oficialii ucrainenii.

Potrivit reprezentanților Consiliului municipal din Mariupol, 25 de noi gropi comune au fost localizate într-un vechi cimitir din Crimeea. În total, de la jumătatea lunii aprilie, cel puțin 16.000 de persoane din Mariupol au fost îngropate în gropi comune din apropierea satelor Stary Krym, Mangush și Vynohradne, susțin ucrainenii.

Alte 5.000 de cadavre au fost îngropate în prima parte a războiului. Autoritățile mai spun că „mii de cadavre rămân încă sub dărâmături, în cimitire și în morgi temporare".

„Am estimat că numărul morților din Mariupol este de 22.000 de persoane. Dar din ce în ce mai multe fapte arată că rezultatele crimei sunt mult mai grave. Acest lucru necesită o atenție specială din partea comunității mondiale, precum și situația teribilă a populației locale în timpul ocupației", a declarat primarul din Mariupol, Vadym Boychenko, citat de Sky News.

Zelenski: Vina pentru tot ceea ce se întâmplă este doar a statului rus

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat luni seara prin videoconferință liderilor europeni reuniți la Bruxelles într-o sesiune extraordinară și le-a cerut să adopte urgent noul pachet de sancțiuni economice împotriva Rusiei arătând că 74 de copii ucraineni au murit în cele 52 de zile scurse de când UE a adoptat precedentele sancțiuni.

„Pe 8 aprilie, în a 44-a zi a acestui război, a fost introdus cel de-al cincilea pachet de sancțiuni al UE. Iar de atunci au trecut 52 de zile. Ce s-a întâmplat în această perioadă? Atunci, la 8 aprilie, pe lista celor uciși de ocupanții ruși din Ucraina se aflau 169 de copii. Începând de astăzi, sunt 243 de copii. Până atunci, până la 8 aprilie, fuseseră distruse 928 de instituții de învățământ: grădinițe, școli, universități. Începând de astăzi: 1,888”, a transmis Zelenski.

Președintele Ucrainei a subliniat că nu îi învinovățește pe europeni pentru războiul pornit de Rusia, dar i-a îndemnat să acționeze rapid pentru a pedepsi în continuare Moscova.

„Bineînțeles, vreau să mă înțelegeți: Nu dau vina pe niciunul dintre voi. Vina pentru tot ceea ce se întâmplă este doar a statului rus. Dar sunt convins că este evident pentru fiecare dintre voi că ar trebui să existe un progres în ceea ce privește sancțiunile pentru această agresiune. Iar pentru noi, este foarte necesar. Ne va ajuta foarte mult!”, a mai spus  Zelenski în mesajul video.

Tot aseară, Zelenski a anunțat că Severodonețk este distrus.  Bombardamentele constante ale Rusiei au devastat orașul din est care este acum un obiectiv major al forțelor Moscovei. „Toată infrastructura a fost deja distrusă... Mai mult de două treimi din fondul de locuințe al orașului a fost complet distrus”, mai spune președintele.

Liderii UE nu au reușit să cadă de acord asupra interdicției importului de petrol rusesc înainte de summitul de două zile de la Bruxelles. În timp ce liderii celor 27 de țări vor fi, probabil, de acord cu embargoul, detaliile proiectului nu au fost încă prezentate.

Rusia va înceta să mai furnizeze gaze către Țările de Jos de astăzi, 31 mai, după ce comerciantul susținut de guvern GasTerra a refuzat să plătească furnizorului Gazprom în ruble. Aproximativ 44% din consumul de energie olandez se bazează pe gaz, dar doar aproximativ 15% din gazul olandez provine din Rusia, potrivit cifrelor guvernamentale.

Președintele Biden s-a răzgândit, nu mai trimite rachete avansate în Ucraina

Rusia are în vedere să plătească deținătorilor de euro-obligaţiuni prin aplicarea mecanismului pe care îl utilizează pentru a procesa plăţile pentru gazul său în ruble. Schema ar permite Moscovei să plătească deținătorilor de obligațiuni, ocolind în același timp infrastructura de plăți din vest. Totuși, investitorii au spus că această mișcare nu va permite Rusiei să evite o situație de neplată istorică a datoriei.

În discuțiile cu președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, președintele rus, Vladimir Putin, a spus că dacă sancțiunile ar fi ridicate, atunci Rusia ar putea „exporta volume semnificative de îngrășăminte și produse agricole”.

Noul ambasador al SUA în Ucraina a sosit la Kiev, o mișcare simbolică după ce SUA au retras toți diplomații din țară înainte de invazia rusă din februarie.

Pe de altă parte, președintele SUA, Joe Biden, a spus că SUA nu vor trimite Ucrainei sisteme de rachete care să ajungă în Rusia. Comentariile au urmat rapoartelor conform cărora administrația Biden se pregătea să trimită sisteme avansate de rachete cu rază lungă la Kiev.

„Eliberarea” Donbasului a fost o „prioritate necondiționată” pentru Moscova , a declarat ministrul de Externe al Rusiei, adăugând că alte teritorii ucrainene ar trebui să-și decidă singure viitorul. „Eliberarea regiunilor Donețk și Lugansk, recunoscute de Federația Rusă ca state independente, este o prioritate necondiționată”, a declarat Serghei Lavrov.

Lavrov a negat și speculațiile conform cărora președintele Vladimir Putin ar fi bolnav. Lavrov a spus că Putin, care va împlini 70 de ani în octombrie, şi că a apărut în public „în fiecare zi”. Cel care spune asta nu este sănătos la cap, a mai precizat Lavrov, citat de Guardian.